Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Boje utječu na život

Povezane su sa čakrama i imaju terapeutsko djelovanje.

Boje utječu na mnoge aspekte našeg života, od raspoloženja i mentalnog stanja pa do razine energije i emocija. Naše tijelo je prema yogi podijeljeno na sedam energijskih centara ili čakri, a svaka je povezana s pojedinom bojom i aspektom našeg bića. Tako se boje iz spektra duge pomiču duž naše kralješnice. Niže smještene čakre povezane su s nesvjesnim, a one uz srce i naviše s onim svjesnim u nama. Ravnoteža čakri pomaže nam da budemo sretniji i zadovoljniji. Vodimo vas kroz različite energijske centre koji utječu na naš svakodnevni život i sreću:

Čeona čakra (između sljepoočica)

Boja pozadine: indigo Ova čakra je zapovjednik pet elemenata i povezana je s našom intuicijom i viđenjem stvari.

Srčana čakra (prsa)

Boja pozadine: zelena Element: zrak Ovo je emocionalna kuća moći našeg tijela i tu spremamo sve naše osjećaje tuge, suosjećanja, ljubavnog oprosta i osnaživanja. Njezini simboli, dva trokuta, predstavljaju inspiraciju i inteligenciju.

Grlena čakra (grlo)

Boja pozadine: plava Element: prostor Grlena čakra predstavlja centar komunikacije kao našu sposobnost da govorimo istinu. Kontrolira način naše komunikacije s drugima i samima sobom.

Korijenska čakra (dno zdjelice/noge i stopala)

Boja pozadine: crvena Element: zemlja Ova čakra predstavlja naše korijene, temelje, stabilnost, financije i obiteljski život. Crvena boja je povezana s elementima zemlje, a simbol ove čakre je zlatni kvadrat koji prikazuje čistoću.

Solarna pleksus čakra (područje trbuha)

Boja pozadine: žuta Element: vatra Solarna pleksus čakra povezana je s našim samopouzdanjem, egom i stavom prema različitim stvarima. Izvor je pouzdanosti u život i naše osobne moći. Simbol uravnoteženja je crveni trokut koji predstavlja energiju.

Sakralna čakra (zdjelica)

Boja pozadine: narančasta Element: voda Ova je čakra povezana s osjećajem samog sebe i definira ono što volimo i ne volimo. Ovdje se u ravnotežu stavljaju seksualnost, požuda, privlačnost, antipatija i otvorenost. Simbol je srebrnast polumjesec koji pokazuje da mjesec vlada vodom i morskim mijenama.

Krunska čakra (mozak)

Boja pozadine: ljubičasta Čakra glave je iznad svih elemenata i vjeruje se da kontrolira tok svih čakri.

Terapeutsko djelovanje boja

Osim stručnjaka za yogu, i psiholozi i psihijatri napominju koliko puno boje utječu na našu svakodnevicu. Terapeutkinja za boje Constance Hart zato savjetuje kako određene boje možemo iskoristiti kako bismo se osjećali sretnijima i potpunijima. Ljubičasto plava Ljubičasto plava boja smiruje živčani sustav, pomaže nam da postignemo unutarnji mir i da se osjećamo stabilnije. Šalice, jastuci, cvijeće: sve to možemo raspršiti oko sebe i time promijeniti našu svakodnevicu. Žuta Ova vesela boja stvara toplinu, pomaže nam da lakše obradimo misli i pobijedimo sumnje i zbunjenost. Izvrstan je lijek za depresiju i nisku razinu samopouzdanja. Miris žute boje stvara najjače pamćenje, a esencijalna ulja žutih biljaka i cvijeća (limuna, citrusa bergamota i sandalovine) djeluju na isti način. Tirkizna Tirkizna boja jača naš imunitet. Dakle, nabavite kaput ili jaknu tirkizne boje i osjetit ćete njezinu snagu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trendovi

Želite li imati pun novčanik, istočnjački učitelji savjetovat će vam da izaberete novčanik u odgovarajućoj boji.

Drama Queen

Nisam uspjela. Mislim da je svakom čovjeku teško priznati da nije uspio.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Fashion report

Argentumova nova jesenska kampanja Oboji jesen nakitom inspirirala nas je da ove jeseni svoje slojevite outfite dodatno istaknemo šarenim i upečatljivim nakitom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.