Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Bolesti koje dolaze u paru

Pripazite na svoje stanje i simptome koji život znače pa ćete možda bolest dijagnosticirati ranije te ju lakše izliječiti.

Godinama liječnici promatraju kako nakon jedne bolesti osoba zna dobiti i drugu, na prvi mah nepovezanu s prvotnom. To su bolesti koje dolaze u paru. Jedna od najpoznatijih kombinacija je migrena i bolesti srca ili srčani udar. Istraživanja pokazuju da bolesti u paru dolaze iz različitih razloga. U nekim slučajevima jedna bolest stvara oštećenja koja uzrokuju drugu bolest. Ponekad su to slučajevi genetske prirode ili ako osobe ne vode računa o zdravlju pa puše, ne vježbaju i loše se hrane. Pripazite na svoje stanje i simptome koji život znače pa ćete možda bolest dijagnosticirati ranije te ju lakše izliječiti.

Migrena Prateća bolest: Srčani udar

Ako često patite od migrene vaš doktor vas je sigurno upozorio kako postoji mogućnost od srčanog udara. Zahvaljujući istraživanjima iz 2007. godine stručnjaci bolje razumiju srčane smetnje koje se događaju kao posljedica migrene. Također je bitno koliko često imate migrenu, dokazao je dr. Tobias Kurth s Harvard Medical School. Ako je to jednom mjesečno, znači da imate 50% veću mogućnost od dobivanja srčanog udara nego oni koji ne pate od migrene. Ako se migrena pojavljuje jednom tjedno tada imate tri puta veću mogućnost od srčanog udara nego oni koji nemaju taj problem. Zaštitite se: Nažalost medicina još nije potvrdila kako sprečavanje migrena smanjuje mogućnost od srčanog udara. Ipak, ako održavate svoj kardiovaskularni system u dobroj funkciji, definitivno postoji manja mogućnost od srčanog udara. Zato kontrolirajte kolesterol i debljinu, nemojte pušiti te manje konzumirajte alkohol.

Endometrioza Prateća bolest: Melanom

Francuska studija koju su znanstvenici istraživali 12 godina pokazala je kako žene s endometriozom (bolest u kojoj se stanice maternice nalaze na raznim mjestima u tijelu) imaju 62 % veću mogućnost od dobivanja melanoma. Znanstvenici nisu sigurni iz kojeg razloga te dvije bolesti idu zajedno ali pretpostavljaju kako bi to mogao biti genski defekt koji potiče obje bolesti. Zaštitite se: Ako imate endometriozu zamolite vašeg doktora da vam napravi pregled kože kao prevenciju otkrića melanoma. Također sami ispitajte količinu, veličinu i izgled madeža na tijelu. Ako vam nešto izgleda sumnjivo, odite na biopsiju.

Visoki krvni tlak Prateća bolest: Dijabetes

Liječnici su se često pitali zašto visoki krvni tlak I dijabetes idu zajedno, posebice kod pretilih pacijenata. Sada, nakon što su pratili 38000 žena srednjih godina od 10 godina, istraživači s Birghama i Harvarda su dokazali da stalni visoki tlak dvostruko povećava razvoj dijabetese ovisno o BMI. Veća mogućnost dijabetesa je ako se krvni tlak povećava s vremenom. Potencijalni krivac zašto ove dvije bolesti idu zajedno je nepravilnost rada krvnih stanica koje propuštaju u okolno tkivo i oštećuju ga. Zaštitite se: Ako imate imalo povišeni tlak testirajte se na dijabetes. Promijenite fizičku aktivnost, pripazite na težinu, jedite manje soli i nemojte pušiti.

Psorijaza Prateća bolest: Srčani udar

Psorijaza je više od samo neugodne bolesti. Ako niste znali ona je usko povezana sa srčanim udarom. Istraživanja pokazuju da ako je ozbiljniji slučaj psorijaze veća je mogućnost srčanog udara. “Loš imunološki sustav zbog kojeg dolazi do psorijaze može uzrokovati upalu koja dolazi do arterija oko srca”, objasnio je dr. Joel M. Gelfand sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. Zaštitite se: Pokušajte ovu bolest držati što više pod kontrolom te o tom razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi pronašli odgovarajuće lijekove. Također vježbajte i držite dijetu.

Astma Prateća bolest: Depresija i anksioznost

Posljednja istraživanja pokazuju poveznicu između astme i psiholoških problema koji uključuju depresiju i anksioznost. U 2004. godini istraživanje je pokazalo kako je 18 % pacijenata koji boluju od astme prijavilo psihičke smetnje. Istraživanja na vojnim veteranima su također pokazala povezanost. Oni koji su imali velike posttraumatske smetnje u više slučajeva su oboljeli od astme. Jedna bolest vodi drugoj jer poteškoće s disanjem uzrokuju depresiju i anksioznost. Također psihološki problemi pogoršavaju astmu. Zaštitite se: Ako imate astmu ili mentalne probleme posjetite doktora i provjerite da li nemate jednu drugu bolest iz ovog psihosomatskog para. Potražite pomoć prije nego se oba stanja pogoršaju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Savjeti stručnjaka

Tegobe i stanja poput kroničnih upala, endometrioze i menstrualnih bolova pogađaju milijune žena diljem svijeta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.