Jedan do najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti pa tako i vegetarijansku varijantu. Ovo je jedna od njih s puno zdravih žitarica u glavnoj ulozi.
Ječam, zob i heljda odlično zgušnjavaju ovaj umak, a svaka namirnica je za sebe iznimno hranjiva i dobra. Ječam ima znatan udio prehrambenih vlakana, zbog čega pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuhanju oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana u bolestima grla i želuca.
Zob pak kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovitom tjelovježbom može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju razinu kolesterola, a heljda je vrlo bogata hranjivim sastojcima i vitaminom B.
Sastojci:
- 50 g ječmene kaše, zobene kaše i heljde
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400 g pelata
- 200 ml voda
- Žlica vegete
- Peršin
- Bosiljak
- Timijan
- Prstohvat šećera
- Himalajska sol
- Papar
Priprema:
Ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći pa ih idući dan ocijedite. Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na kokosovom ulju. Dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata. Pomiješajte pa ubacite i pelate s tekućinom, vodu i domaću vegetu. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta povremeno miješajući. Začinite pri kraju.
Ovaj zdravi bolonjez poslužite uz neku “zdravu” tjesteninu poput špageta od heljde bez glutena.
Autor: Tara Lukičić, Tvornica zdrave hrane