Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Botoks – “aspirin” 21. stoljeća

Upotreba botoksa u prevenciji glavobolje kod odraslih pacijenata s kroničnom migrenom.

Do sad je već poznato da se botoks primjenjuje kod estetskih tretmana za izglađivanje bora kako bi se zadržao mladenački izgled. S obzirom da se svakim danom istražuju novi učinci botoksa na ljudski organizam ispostavilo se da pomaže i u sprečavanju kroničnih migrena.

Migrena spada u skupinu primarnih glavobolja koje se mogu javljati periodično: od svega 1-2 napadaja godišnje do nekoliko puta mjesečno, a javlja se češće kod žena nego kod muškaraca. Procjenjuje se da od nje pati od 8% do 20% stanovništva, a karakterizira je pulsirajuća bol glave najčešće popraćena mučninom i/ili povraćanjem, osjetljivošću na svijetlo i zvuk.

Donedavno se tretman za kroničnu migrenu sastojao se od kombinacije receptnih i bezreceptnih lijekova a mnogi pokušaji da se stane na kraj ovoj razarajućoj glavobolji ostali su uglavnom bezuspješni, sve do pojavljivanja senzacionalne vijesti iz SAD-a.Pacijenti koji su se podvrgli neinvazivnim estetskim zahvatima poput aplikacije botoksa na podruju čela, istovremeno su se riješili i problema glavobolje. Prvi pristigli izvještaji pacijenata ispočetka su smatrani slučajnošću, no mišljenje je promijenjeno kada je njihov broj porastao. Analiza tehnike zahvata i eksperimentalni radovi doveli su do saznanja da su mišići koji su odgovorni za mrštenje zapravo okidači u lančanom nizu reakcija koje rezultiraju migrenom.

Estetskim tretmanom protiv migrene

Američka administracija za lijekove (FDA) je nedavno dozvolila upotrebu botoksa za liječenje kronične migrene što je već neko vrijeme dozvoljeno i u Velikoj Britaniji. Upotreba botoksa u prevenciji glavobolje kod odraslih pacijenata s kroničnom migrenom predstavlja pravu evoluciju jer mnogi liječnici vjeruju da bi botoks mogao biti korisna opcija za liječenje pacijenata s migrenom koji ne reagiraju na odgovarajući način na druge preventivne lijekove.U Institutu za estetiku ističu kako tretmani botoksom osim vizualnog izražaja značajno utječu i na poboljšanje kvalitete života. Iako se estetskim tretmanima podvrgavaju pacijenti koji primarno žele osvježiti izgled, umanjiti bore, istovremeno se mogu i riješiti kroničnih glavobolja, koje mogu značajno utjecati na njihov emocionalni i društveni život, stoga je važno imati na raspolaganju različite opcije, ističe dr. Šarić.Botoks se u tim slučajevima aplicira na području čela između i iznad obrva kao i kod samog estetskog tretmana a za cjelokupan tretman je potrebno svega nekoliko minuta dok potpuni učinak nastupa već nakon par dana. Pacijenti obično osjećaju olakšanje od glavobolja od 4 do 6 mjeseci jer kroz to razdoblje botoks blokira signal boli uzrokovan pritiskom mišića na osjetljive vrške čeonih živaca. Nakon toga potrebno je tretman ponoviti.

OSVOJI TRETMAN POMLAĐIVANJA BOTOKSOM

Institut za estetiku i She.hr jednoj čitateljici poklanjaju tretman pomlađivanja botoksom.

Ukoliko želite osvježiti svoj izgled, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] pod naslovom BOTOKS3 te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u i broj mobitela.
Svaki tjedan objaviti ćemo po jedan članak o ovom najpopularnijem tretmanu ljepote današnjice, uz popratno nagradno pitanje.

Koliko dugo traje period olakšanja od glavobolja nakon tretmana botoksom?

Vaše prijave za treći krug primamo do 21. travnja. Dobitnicu ćemo objaviti 28. travnja 2011.
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravlje

Stres, manjak sna, alergija, svađa, toksini u vašem parfemu, infekcije... - puno je čimbenika koji mogu izazvati glavobolju.

Zdravstveni karton

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem.

Istaknuto

Nakon 23 godine riješila sam se bolnih menstruacija...

Savjeti stručnjaka

Iako se anemija posve jednostavno dijagnosticira pretragom krvi, u većini slučajeva ostaje neprepoznata zato što su simptomi, recimo to tako, “univerzalni”.

Advertisement