Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Lifestyle

Božićni sajmovi koje želite posjetiti

Pomno osmišljeni koncepti kao turistički mamac europskih gradova

Božićni sajmovi u nekim europskim gradovima već dugo nisu samo slučajna događanja namijenjena lokalnom stanovništvu. Tržnice prehrambenim proizvodima te prigodnim ukrasima proizvođača iz okolice sajmišnih gradova su postale mjesta pažljivo osmišljenog koncepta kojim se stvara popularan brand turističkog proizvoda. Gradovi poput Beča tako privlače turiste u sezoni u dijelu godine koja bi inače bila najslabija po broju dolazaka.

Radi se o ozbiljnim brojkama pa tako Beč posjeti do dva milijuna turista samo u mjesec dana održavanja sajma na kojem se prodaju šarene kuglice i pije punč. Da se i kod nas nešto pomiče vidi se zadnje dvije godine u Zagrebu gdje je ipak netko ozbiljno shvatio Advent kao poslovnu priliku za ostvarivanje dodatne zarade te privlačenja novih gostiju u grad. Odmakom od štandova koji prodaju kineski bofl, zaokretom prema gastro doživljajima bolje ponude poput onog u Tomićevoj te osmišljenom uređenju i programu Zrinjevca, Zagreb u regiji postaje uzor. O ružnom šatoru na Trgu ne želim govoriti, no i to čudo na neki način pridonosi ponudi.

Kako to rade u Europi – koji su najljepši sajmovi:

1) Barcelona – Fira de Santa Lucia – tradicija sajma počinje još davne 1786. Na štandovima se uglavnom prodaju rukotvorine, božićni ukrasi, imela i božična drvca. Za razliku od sajmova na sjeveru Europe ovaj je više prisniji s religijom tako da su najveća atrakcija žive jaslice na Placa Sant Jaume, brojni koncerti, izložbe te povorke središtem grada. Najpopularnija figurica je El Caganer – vilenjak ili gnom, koji nosi tradicionalnu katalonsku “barretina” crvenu beretku i ima spuštene hlače prema dolje, golu stražnjicu u izgleda kao da mu je sila! Vrlo nestašan momčić! Možete kupiti Caganer lik u većini suvenirnica i tristotinjak štandova u središtu grada u ulicama oko katedrale.

barselona12) Beč – kod naših sjevernih susjeda zima je možda najvažniji dio godine. Beč i inače kao grad u kojem je najbolja kvaliteta života na svijetu se zimi još posebno uredi. Božićnih sajmova je nekoliko u gradu i svaki ima svoj poseban karakter bilo radi velebne lokacije oko nekog dvorca ili uskih uličica u kojima štandovi umjesto šarenih kuglica prodaju Punsch ili Gluehwein.
Rathausplatz Market –u parkiću ispred gradske vijećnice je mjesto koje posjeti svaki turist pristigao tih dana u Beč. Must see ili nešto kao sajam za početnike.

Veinna1Schoenbrunn Palace Market – spektakularan sajam u okruženju predivnog dvorca i sajam s vrlo up-market ponudom božićnih dekoracija i skupim vrućim napitcima. Ovdje ima više bundi, a manje turističkih foto aparata.
Spittelberg market – na popločenim ulicama Burggasse i Siebensterngasse sedmog Becirka ovo je pravi bečki sajam, nešto poput zagrebačkog Fuliranja. Tu je najbolja atmosfera i uglavnom svi nazdravljaju s čašama u ruci.
Altwiener Christkindlmarkt – sajam na Freyungu na kojem se može kupiti sve i svašta. Usprkos navali jeftinog kineskog bofla prije nekoliko godina, trgovci su se okrenuli domaćim rukotvorinama i božićnim dekoracijama.

Vienna23) Berlin – Kaiser Wilhelm market – Vjerojatno najveći sajam u Europi raspršio se gotovo po čitavom gradu – na svakom trgu ima štandova s ukrasima, kobasicama i kuhanim vinom. Berlinčani, poznati hedonisti, od svog grada svake godine naprave Party Town. To je i prepoznalo više od dva milijuna posjetioca koji u prosincu navale na grad.
Središnje mjesto je ipak tržnica pored Kaiser Wilhelm Gedaechtniskirche koju svakako treba prvu posjetiti prije urona u poznati gradski night life. Berlinski sajam je i izvozni proizvod pa svoje podružnice s istim štandovima i ponudom ima i u nekim engleskim gradovima.

Berlin14) Copenhagen – zahvaljujući uzbudljivom Tivoli parku u središtu grada C
Openhagen je postao najjači božićni brand sjeverne Europe. Grad je sam po sebi vrlo lijepo uređen pa je i atmosfera posebna. Za razliku od mnogih drugih ovdje se atmosfera čini opuštenijom i nekako manje komercijaliziranom. Da li je to zbog blizine Christianije – djela grada u kojem je dozvoljena prodaja kanabisa ili jednostavno danaca kao vrlo neposrednog i otvorenog društva nije ni važno. Svakako treba posjetiti i dio oko Nyhavn lučice. Tu se pije Glogg i aebleskiver te posebno božićno pivo.

Ako imate vremena i djecu koja vole bajke svakako treba posjetiti obližnji Odense i uživati u Andersenovom božićnom sajmu.

copenhagen25) Brisel – Svake godine sve veći ovaj sajam na neki način nudi sve europsko na jednom mjestu ili bolje rečeno duž dva kilometra ulica između Grand Place i Place St. Catherine. Unificirani drveni štandovi nude svakakva pića, hranu i drangulije. Na trgu je i klizalište, vrtuljci i veliki panoramski kotač tako da za svaki uzrast ima nešto atraktivno. Briselski sajam je među najzanimljivijem u Europi o d ove godine i Hrvatska ima svoju ponudu.

bruseels2

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

She.hr vam želi sretan Božić

Duh i tijelo

Dok neke  božićno i predbožićno razdoblje asocira na toplinu obiteljskog doma, kićenja božićne jelke, puricu s mlincima, gledanja prigodnog filma dok vani pada snijeg,...

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Zanimljivosti

Ime Lucija na latinskom znači svjetlo (lux, lucis), a sveta Lucija donositeljica je božićnog svjetla

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.