Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Božićnjaci iz susjedstva

Možete li zamisliti Djedove Božićnjake koji na Badnjak kucaju na vrata?

Skupina prijatelja iz okolice Zaprešića treću godinu zaredom posjećuje i daruje poklone djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi obilazeći ih i uveseljavajući na na sam Badnjak.

No, nisu to uobičajeni blagdanski posjeti. Članovi veselog društvanca na Badnjak se pretvara u Djedove Božićnjake i kreće u akciju darivanja.

– Sve je počelo prije tri godine kada smo prijatelj Rudi i ja krenuli preobučeni u Djeda Božićnjaka odlučili razveseliti djecu u obližnjem domu. Na Badnjak njih petero bili su sami, bez ikoga svoga i razveseli su se kada su nas vidjeli,- priča Stjepan Jakševac, začetnik neobičnog projekta.

Ne žele novac


Od dva prijatelja u međuvremenu je društvo Djedova Božićnjaka naraslo na njih 18, a i broj ustanova koje planiraju obići sve je veći. Naš sugovornik kaže uoči ovogodišnjeg Božića obići će ih više stotina po dječjim domovima i bolnicama.

– Djecu može razveseliti i jedna čokolada, ne moramo im darovati ništa skupocjeno. Važna je briga za njih. Darove kupujemo od vlastitog novca, ali primamo i poklone i to isključivo u robi. Ako netko želi darovati čokoladu, slikovnicu, igračku ili neku sličnu sitnicu koja može razveseliti dijete može ove i iduće subote svoj dar donijeti na Cvjetni trg u Zagrebu  gdje ćemo biti od 10 do 19 sati. Ne želimo novčane donacije, primamo samo darove. A njih ćemo dati djeci koja žive u domovima u okolici Zagreba, darovat ćemo i djecu u domu u Lekeniku, a dio prikupljenih stvari poslat ćemo u Ladimirevce kod Osijeka. Namjeravamo također obići Specijalnu bolnicu u Gornjoj Bistri i zagrebačkoj Klaićevoj, a s preostalim poklonima posjetit ćemo Nazorovu, možda Brezovicu i dom Adamović.

Što djeci treba?

Na internetskoj stranici http://www.globalstudio.hr/bozic/ objavljen je i popis potreba bolnice u Gornjoj Bistri. Stjepan Jakševac kaže kako je dio roba već nabavljen pa je, osobito za veće darove, dobro prethodno provjeriti.

– Nemamo nikakvo skladište, nego izravno kontaktiramo s ustanovama i usmjeravamo im donatore.  E-mail na koji nas građani mogu kontaktirati je [email protected] Javljaju nam se ljudi sa svih strana, a i televizijske ekipe žele snimiti emisiju o nama. podrška medija bitna nam je samo toliko da građani znaju da postojimo, ali ne želimo biti zvijezde. Mislim da svatko u svojoj sredini može reagirati na sličan način pa primjerice kada nam se javi netko iz Dalmacije, odgovorimo kako u njegovoj blizini sigurno ima onih kojima su znakovi pažnje potrebni. Željeli bisno da se na takav način slijedi naš primjer.

Tko je iza crveno-bijelih kostima?


Dobri Djedovi Božićnjaci su mahom mladići iz okolice Zaprešića. Stjepan Jakševac zaposlen je primjerice kao konobar u obiteljskom obrtu. Njegovi prijatelji također imaju obveze – radne, privatne, obiteljske...

– I naše djevojke bi se rado uključile u darivanje djece kao Božićnjaci pa postoji velika vjerojatnost da iduće godine imamo i žensku ekipu. Ne žele propustiti onaj najbolji dio, a to su susreti s djecom. Inače, cijelo vrijeme nam svesrdno pomažu.

Dakle, ako sutra ili iduće subote susretnete na Cvjetnom trgu u Zagrebu skupinu mladića koji prikupljaju slatkiše, igračke i druge sitnice, znajte – vaš će dar stići do djece koja su uvijek tu negdje blizu nas, ali ih baš uvijek ne primjećujemo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na...

Zanimljivosti

Iva Šutić, autorica digitalnog sadržaja i Instagram mama na svom profilu @iwaiva dijeli trenutke iz svakodnevnog života svoje obitelji. Samo nekoliko dana prije nego...

Savjeti i preporuke

Tradicija i stručno znanje povezani su u jedinstvenu ponudu proizvoda s tri zanimljiva podbrenda BC Baby, BC play i BC Style.

Putovanja

Zima u Alpama je čarobna, a naša je preporuka koruški Nassfeld...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.