Briljirajte na razgovoru za posao

Ima li smisla pisati o trenutnoj situaciji na tržištu rada? Kao da vam već nije jasno da se poslovi gube svakog trena, nove je nemoguće pronaći, a ako ih pronađete, male su šanse da vas uopće prime jer konkurencija je jača no ikad. I brojnija.

Vi sretnici koji dobijete priliku za intervju u ovim teškim vremenima pazite da ne prokockate šansu. Evo što trebate i što nikako ne smijete učiniti na razgovoru za posao.

  • Ne mlatarajte rukama.
  • U većini slučajeva ljudi su na razgovorima previše nervozni i uznemireni zbog čega vas važnost intervjua može natjerati da previše gestikulirate rukama koje će potencijalnog poslodavca omesti i neće slušati što govorite. Ako ih držite iznad ramena izgledat ćete ekscentrično i nestabilno. Ako ih držite prenisko, ispod struka izgledat ćete demoralizirano i umorno. Najbolje je da ih držite na stolu.
  • Dođite pripremljeni na razgovor. Ako ste dugo putovali ili nakon razgovora idete a duži put, ponesite rezervnu jaknu, sako ili košulju koja je dobro ispeglana u torbi. Nema ništa gore nego kad dođete na razgovor izgužvani i neuredni.
  • Odijevajte se konzervativnije. Intervju nije vrijeme ni mjesto da pokažete koliko ste stilistički nadareni ili da šaljete krive poruke o svom načinu života i stavovima. Igrajte na sigurno. Tamnoplava, bijela i crna idealne su kombinacije boja. Ostavit ćete dojam profesionalnosti i ozbiljnosti.
  • Upadljiva manikura ne dolazi u obzir. Jarke boje, dugi nokti, stilistički detalji, prekrižite to.
  • Vrećice, torbe, raznorazne stvari. Ne dolazite na razgovor iz šopinga ili nabavke. Izgledat ćete neorganizirano i smotano. Još ako vam stvari ispadnu na pod… nije baš najbolja slikapo kojoj želite da vas poslodavac zapamti.
  • Labavo rukovanje. Naučite čvrsto stisnuti ruku čovjeka s kojim se pozdravljate. Fizički dodir sjajan je trik da ostavite snažan dojam – brojne studije su napisane o moći rukovanja prilikom ostavljanja prvog dojma.

www.metro-portal.hr