Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dizajn

Brze i žestoke s nalakiranim noktima

Vozačka imena koja su zaslužila da budu dio „muškog“ trkačeg svijeta.

Muškarci brže izgore na suncu od žena i brže stare. Ali ono u čemu muškarci polako posustaju je brzina postignuta na trkačim stazama diljem svijeta. Miris visokooktanskog goriva i zapaljenih guma ne uzbuđuje samo njih. Kada se razmišlja o auto-moto sportovima kroz povijest, svakom prosječnom ljubitelju trka kroz glavu će proći imena svih velikih vozača koji su, svaki za sebe, obilježili jedan dio povijesti. Ipak, rijetko koji će se sjetiti barem jedne vozačice koja je „žarila i palila“ stazama, iako su one dio te vrste natjecanja od samog početka.

Rally

Michele Mouton, rođena 1951. godine, najbolja je vozačica relija do sada. Francuskinja je spadala u sam vrh relija te ju je samo kvar na njezinom automobilu Audi Quatro 1982. godine spriječio da stigne do titule prvakinje. Ipak, u povijest je ušla tri godine kasnije kada je postala prva vozačica koja je osvojila veoma respektabilnu brdsku utrku u Americi – Pikes Peak.

Na ovogodišnjem reliju u Jordanu, po prvi je puta u povijesti na WRC reliju nastupila jedna žena iz arapske zemlje. Jordanka Abir Batikhi jedina je žena u regiji koja se redovito pojavljivala na natjecanjima u prošlom desetljeću, a ove godine je dobila priliku okušati se među najboljim svjetskim relijašima.

Drag race

Dovoljno je pogledati jednu vožnju mlade švedske vozačice Susan Kalin, koja se natječe u drag raceu gdje je 2002. godine stigla do samog finala tog natjecanja. Tada osamnaestogodišnja Šveđanka bez problema je kontrolirala automobil koji do 400 kilometra na sat stiže za manje od pet sekundi.

"IndyCar"

Danica Patrick, popularna vozačica američkog natjecanja „IndyCar“, prije dvije i pol godine skrenula je pozornost na sebe. Postala je tema dana pa tjedna, pa mjeseca, a na kraju i godine osvajanjem četvrtog mjesta na legendarnoj utrci u Indianapolisu. Svojim uspjehom, koji se tretirao kao prvo mjesto, postala je poznata u Americi i ostatku svijeta.

F1 ne popušta

Vrhunac karijere je svakako ovogodišnje osvajanje prvog mjesta na utrci "Indy Japan 300", čime je postala prva žena koja je pobijedila u seriji "IndyCar". Svojom i više nego oku ugodnom vanjštinom, zainteresirala je i urednike modnih časopisa koji su odlučili snimiti njene malo „slobodnije“ fotografije. Neispunjena želja, koja će takvom i ostati, sudjelovanje joj je na F1 natjecanju. Prema izjavama koje su na tu temu dali vodeći ljudi Formule 1, ne postoji gotovo nikakva šansa, a „vođe pobune“ čak nisu bili vlasnici i manageri ekipa nego sami vozači.

Tako će, barem za sada, u povijesti najvećeg svjetskog cirkusa Formule 1, stajati samo jedno žensko ime koje je imalo čast osvajanja bodova na F1 utrci. Uspjelo je to Leilai Lombardi, talijanki koja je 1975. godine na Velikoj nagradi Španjolske uspjela osvojiti pola boda osvajanjem šeste pozicije na utrci.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Svi mi koji volimo putovati, znamo da osim samog odmora moramo izdvojiti dosta vremena za pripremu i organizaciju.

Zanimljivosti

Možda u Formuli 1 već dugo nismo imali vozačicu, no zato na karting utrkama žene već više od pola stoljeća postižu odlične rezultate, kako...

Zanimljivosti

Boris Hanžeković memorijal - WA Continental Tour Gold miting ove godine donosi čak tri dana vrhunske atletike.

Dobar posao

Ono što mi nedostaje u Brazilu nalazim u Hrvatskoj, a ono što mi nedostaje u Hrvatskoj nalazim u Brazilu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.