Dobro rashlađen je poput sladoleda. Toliko je kremast da klizi niz grlo dok ga jedete. Ipak, da bi vaš Monte kolač bio apsolutno savršen, postoji jedna caka u kojoj se krije tajna savršene glatko-svilene konzistencije bijele kreme.
Recept potpisuje Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Za podlogu:
- oko 200 g petit beurre keksa
- mlijeko za kekse
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 6 žlica šećera
- 1 žlica arome vanilije (ili vanilin šećer)
- 120 g gustina
- 200 g margarina (ili maslaca)
Za ganache glazuru:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
Priprema
Krema
U malo mlijeka razmutite gustin, a ostatak mlijeka sipajte u šerpu, dodajte šećer i aromu vanilije pa zagrijte do vrenja. Skinite s vatre, ukuhajte gustin sve vrijeme miješajući žicom i vratite na laganu vatru. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne. Skinite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
U mlaku kremu dodajte komad po komad omekšalog margarina i lijepo sjedinite mikserom u finu glatku kremu.
U pleh dimenzija 35×22 cm poredajte na dno kekse. Uz pomoć silikonske četkice ih malo poprskajte mlijekom. Nema potrebe jako natopiti kekse. Izlijte kremu i lijepo poravnajte, pa stavite u frižider dok pripremate ganache.
Ganache glazura
Sipajte vrhnje u posudu i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre pa ubacite obje vrste čokolade izlomljene na kocke i žicom miješajte dok se skroz ne otope i dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi nekih 15 minuta uz povremeno miješanje.
Izvadite kolač iz hladnjaka i polako sipajte ganache glazuru. U ovom stadiju bit će sasvim rijetka, ali bez brige, hlađenjem će se skroz stegnuti.
Kolač stavite u hladnjak preko noći da se dobro ohladi i stegne. Sutradan sijecite na kocke i po želji ukrasite sjeckanim pistačima ili lješnjacima.