"Slatki" umjetnici naglašavaju kako razmjena komada vjenčane torte među mladencima označava spremnost na zajednički život.
– Izrađivanje torti je umjetnost kratkog daha, obožavam svoj posao, nema šablone po kojoj radite, stalno morate biti kreativni, – kaže Štefica Horvatinec, vlasnica slastičarnice "Slatka tajna" u Donjem Stupniku. – Torta se odabire kroz razgovor i otkrivanje želja naručitelja. Najneobičnije što smo ikada napravili bila je torta u obliku šanka na kojem su se mladenci upoznali.
Prve torte ikad napravljene bile su jednostavne, nisu imale više katova i različitih dekoracija. Katovi su došli s vjenčanim tortama engleskih plemića. Standard je postala torta kraljice Viktorije koja je bila široka tri metra i težila je pet kilograma.
Slastičari kopiraju umjetnička djela
Kod Horvatinčevih najteža torta je bila u obliku kofera, ne znaju koliko je težila, ali Štefica se sjeća da ju ona nije sama mogla nositi. Također, rade torte u obliku različitih životinja, lutkica na sliku mladenaca te uz pomoć glazure znaju napraviti slatke kopije umjetničkih djela velikih slikara.
– Ne radimo uz pomoć kalupa već oblikujemo ručno. Sve ukrase također sami izrađujemo. Primjerice, napravimo kocku pa od nje lagano oblikujemo glačalo. Najskuplji su pojedini materijali koje moramo naručiti iz inozemstva. Takav je i srebrni sprej bez okusa koji služi za sjaj torte, – objašnjava vlasnica.
Torte od čokolade bez margarina
Cijene torti u Slatkoj tajni su od deset do dvanaest kuna po šniti, a kolika će biti torta ovisi o broju uzvanika na vjenčanju.
Gospođa Štefica kaže kako ljudi u posljednje vrijeme najviše traže torte od prave čokolade, bez margarina i s laganom kremom bez obzira je li u obliku bubamare, automobila ili vodoskoka.
– Izrađivanje torti je umjetnost kratkog daha, obožavam svoj posao, nema šablone po kojoj radite, stalno morate biti kreativni, – kaže Štefica Horvatinec, vlasnica slastičarnice "Slatka tajna" u Donjem Stupniku. – Torta se odabire kroz razgovor i otkrivanje želja naručitelja. Najneobičnije što smo ikada napravili bila je torta u obliku šanka na kojem su se mladenci upoznali.
Prve torte ikad napravljene bile su jednostavne, nisu imale više katova i različitih dekoracija. Katovi su došli s vjenčanim tortama engleskih plemića. Standard je postala torta kraljice Viktorije koja je bila široka tri metra i težila je pet kilograma.
Slastičari kopiraju umjetnička djela
Kod Horvatinčevih najteža torta je bila u obliku kofera, ne znaju koliko je težila, ali Štefica se sjeća da ju ona nije sama mogla nositi. Također, rade torte u obliku različitih životinja, lutkica na sliku mladenaca te uz pomoć glazure znaju napraviti slatke kopije umjetničkih djela velikih slikara.
– Ne radimo uz pomoć kalupa već oblikujemo ručno. Sve ukrase također sami izrađujemo. Primjerice, napravimo kocku pa od nje lagano oblikujemo glačalo. Najskuplji su pojedini materijali koje moramo naručiti iz inozemstva. Takav je i srebrni sprej bez okusa koji služi za sjaj torte, – objašnjava vlasnica.
Torte od čokolade bez margarina
Cijene torti u Slatkoj tajni su od deset do dvanaest kuna po šniti, a kolika će biti torta ovisi o broju uzvanika na vjenčanju.
Gospođa Štefica kaže kako ljudi u posljednje vrijeme najviše traže torte od prave čokolade, bez margarina i s laganom kremom bez obzira je li u obliku bubamare, automobila ili vodoskoka.
In this article:čokolada, Donji Stupnik, slatka tajna, Štefica Horvatinec, torte, vjenčanje
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login