Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Buntovnička utopijska arhitektura

Izložba “Mind Expanders – Performativna tijela – utopijska arhitektura oko ‘68” u Beču.

Bečki je Muzej moderne umjetnosti “MUMOK” trenutno domaćin izložbi pod nazivom “Mind Expanders – Performativna tijela – utopijska arhitektura oko ‘68.” kojom se na temelju vrijednih djela iz zbirke samog muzeja, ali i mnogobrojnih posudbi iz drugih muzeja nastoji predočiti nastajanje i razvoj novih interdisciplinarnih, društvenokritičkih i utopijsko vizionarskih umjetničkih oblika krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Široki spektar eksponata seže od slika i skulptura preko fotografija, video zapisa do publikacija i drugog povijesnog dokumentarnog materijala.

Odbijanje društvenog konzervatizma 60-ih godina s njegovim tradicionalnim spolnim i klasnim ulogama se održava u svim izloženim umjetničkim radovima.

Nekonvencionalni umjetnici-buntovnici započinju rastakanje i ispreplitanje do tada strogo razdvojenih žanrova umjetnosti i arhitekture. Arhitekturu propagiraju kao životnobliski umjetnički oblik koji eksperimentira s novim materijalima i oblicima te se u doslovnom smislu riječi protivi okamenjenoj i zabetoniranoj tradiciji.

U Austriji su glavni pokretači novog razvoja bili umjetnici Walter Pichler i Hans Hollen, no pored bečkih aktivista izložba obuhvaća i internacionalne umjetnike koji su se bavili temom body arta, društvenih uloga i feminizma, kao što su između ostalog Raimund J. Abraham, Marina Abramovic, Gordon Matta-Clark, Vito Acconci, Missing Link, Ant Farm, Jan Mlcoch, Yoko Ono te mnogi drugi.

Posljednji je trenutak za planiranje izleta u Beč i razgledanje ove zanimljive izložbe, ako to već niste učinili. Naime, staje otvorena još "samo" do kraja kolovoza.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Drama Queen

Gledajući snimke sa zagrebačkog Jaruna, shvatila sam da smo negdje debelo pogriješili. A ono što me posebno zgrozila je riječ “bunt” u pokušajima opravdanja...

Drama Queen

Od prvog razreda, taj tjedan kada si redar, daje ti neku posebnu odgovornost. Sav si važan!

Kultura

U čast proteklom Danu žena, femini i svima koji se tako osjećaju, 16. ožujka galerija i dućan bon ton, u Preradovićevoj 34, udomit će...

Kućni ljubimci

Zbog tamnih točaka na svijetloj podlozi Ocicat na prvi pogled djeluje kao divlja mačka, a zapravo je nastala križanjem sijamske, abesinske i američke kratkodlake...

Advertisement