Osim što je vrlo, vrlo fin, barem nama, slanutak je vrlo zdrava namirnica. Dovoljno da ga poželite u svojoj kuhinji? Slanutak sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan.
Istočnjaci slanutak melju u brašno i od njega pripremaju peciva, odnosno kruh. Prema zdravstvenim preporukama, muška osoba bi trebala unositi do 38 grama vlakana na dan, a žene do 25 grama vlakana. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso. Slanutak obiluje i vlaknima. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku pomažu u izgradnji koštane strukture.
Niskog je glikemijskog indeksa (28-32). Sprječava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes, a može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. Poboljšava rad slezene i djeluje dijuretički.
Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka) no s ovom mahunarkom moguće je napraviti obroke koji od jutra do mraka, od doručka do večere.
Danas ćemo vam u suradnji s Tvornicom zdrave hrane skuhati čušpajz od slanutka.
Potrebni sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 nasjeckana češnja češnjaka
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice crvene paprike
- 1/2 žličice kurkume
- 3 nasjeckane rajčice
- 1 nasjeckana zelene paprika
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 2 šalice vode
- 2 šalice kuhanog slanutka
- Himalajska sol
- Papar
Priprema:
Zagrijte ulje u loncu, dinstajte češnjak i začine oko 5 minuta pa dodajte rajčice i dinstajte oko 2 minute.
Ubacite papriku, vodu i temeljac. Pustite da proključa, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta.
Dodajte slanutak, posolite i popaprite po želji, kuhajte oko 5 minuta i poslužite.