Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Čarobni curry od tikve i slanutka

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Kako vam zvuči curry s hokaido tikvom, s tajlandskim ‘prizvukom’ ,odnosno uz dodatak kombinacije tipičnih tajlandskih namirnica- limunove trave i svježeg korijandera te kokosovog mlijeka? Naravno, ne voli svatko svježe lišće korijandera pa može pokušati i s lišćem svježe metvice. Limunovu travu je možda negdje teže nabaviti pa predlažemo zamjenu u vidu naribane korice limuna ili limete. Također, tko ne želi kokosovo mlijeko, može dodati malo slatkog tekućeg vrhnja.

Za djecu curry treba pripremiti bez dodatka čilija i oštrih začina. Curry je moguće pripremiti i s mesom ili plodovima mora ili tikve i slanutak zamijeniti drugim povrćem poput krumpira, graška ili šparoga i rajčica.

Slanutak je potrebno preko noći ili barem nekoliko sati namočiti i potom skuhati. U nedostatku se može koristiti i skuhani iz konzerve, ali meni je razlika u okusu prevelika pa obično namočim i skuham više te dio odvojim za humus.

Sastojci:
  • tikva od oko 1 kg, narezana na kockice
  • 1-2 šalice kuhanog slanutka
  • 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • šalica i pol do dvije juhe (skuhati pokoju mrkvu i peršin)
  • 2 luka, sitno narezuckati
  • 2 limete ili limuna
  • ulje
Začini:
  • 2-3 žlice paste za tajlandski žuti curry ili sa strane pripremiti ove začine i dobro ih pomiješati: 1 režanj zdrobljenog češnjaka, po pola žličice mljevenog korijandera (od sjemenki), suhog čilija prema ukusu, 1 žličicu curry praha (odnosno garam masala odnosno po navrh noža kurkume, kumina, soli i papra), naribanu koricu limuna i oko 1 cm naribanog đumbira. Đumbir, čili i papar izbacite ako jelo spremate i za djecu.
  • 2-3 limunove trave
  • 1-2 grančice svježeg korijandera
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • ulje
Priprema:

Na lagano zagrijanom ulju polako pržiti luk kojem ste dodali pastu za tajlandski curry i sve navedene začine. Uz miješanje pržiti oko 2-3 minute pa dodati tikvu i pomiješati ju sa začinima i lukom.

Dodati juhu i kokosovo mlijeko te lagano zakuhati. Nakon desetak minuta dodati i slanutak i kuhati još 10 minuta dok tikva/bundeva ne postane potpuno meka. U ovom je stanju curry moguće zamrznuti.

Za posluživanje iscijediti sok limete ili limuna i pomiješati s curryjem. Posuti obilno s narezanim lišćem korijandera i poslužiti uz rižu, bijeli kruh ili indijski kruh naan.

    Izvor: Marina kuharica

    Ne propustite

    Gastronomija

    Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

    Gastronomija

    Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

    Duh i tijelo

    Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

    Gastronomija

    Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

    Advertisement

    Impressum


    Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.