Kako vam zvuči curry s hokaido tikvom, s tajlandskim ‘prizvukom’ ,odnosno uz dodatak kombinacije tipičnih tajlandskih namirnica- limunove trave i svježeg korijandera te kokosovog mlijeka? Naravno, ne voli svatko svježe lišće korijandera pa može pokušati i s lišćem svježe metvice. Limunovu travu je možda negdje teže nabaviti pa predlažemo zamjenu u vidu naribane korice limuna ili limete. Također, tko ne želi kokosovo mlijeko, može dodati malo slatkog tekućeg vrhnja.
Za djecu curry treba pripremiti bez dodatka čilija i oštrih začina. Curry je moguće pripremiti i s mesom ili plodovima mora ili tikve i slanutak zamijeniti drugim povrćem poput krumpira, graška ili šparoga i rajčica.
Slanutak je potrebno preko noći ili barem nekoliko sati namočiti i potom skuhati. U nedostatku se može koristiti i skuhani iz konzerve, ali meni je razlika u okusu prevelika pa obično namočim i skuham više te dio odvojim za humus.
Sastojci:
- tikva od oko 1 kg, narezana na kockice
- 1-2 šalice kuhanog slanutka
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- šalica i pol do dvije juhe (skuhati pokoju mrkvu i peršin)
- 2 luka, sitno narezuckati
- 2 limete ili limuna
-
ulje
Začini:
- 2-3 žlice paste za tajlandski žuti curry ili sa strane pripremiti ove začine i dobro ih pomiješati: 1 režanj zdrobljenog češnjaka, po pola žličice mljevenog korijandera (od sjemenki), suhog čilija prema ukusu, 1 žličicu curry praha (odnosno garam masala odnosno po navrh noža kurkume, kumina, soli i papra), naribanu koricu limuna i oko 1 cm naribanog đumbira. Đumbir, čili i papar izbacite ako jelo spremate i za djecu.
- 2-3 limunove trave
- 1-2 grančice svježeg korijandera
- 1 žličica sjemenki gorušice
- ulje
Priprema:
Na lagano zagrijanom ulju polako pržiti luk kojem ste dodali pastu za tajlandski curry i sve navedene začine. Uz miješanje pržiti oko 2-3 minute pa dodati tikvu i pomiješati ju sa začinima i lukom.
Dodati juhu i kokosovo mlijeko te lagano zakuhati. Nakon desetak minuta dodati i slanutak i kuhati još 10 minuta dok tikva/bundeva ne postane potpuno meka. U ovom je stanju curry moguće zamrznuti.
Za posluživanje iscijediti sok limete ili limuna i pomiješati s curryjem. Posuti obilno s narezanim lišćem korijandera i poslužiti uz rižu, bijeli kruh ili indijski kruh naan.
Izvor: Marina kuharica