Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Celer, naš saveznik u službi zdravlja

Povrće koje obiluje sastojcima za ublažavanje mnogobrojnih tegoba.

Zeljasta biljčica koja izgledom podsjeća na malo stablo, prigodan je dodatak svakom jelu. Bilo kao jedan od sastojaka ili kao dekoracija.

Ime ove biljke dolazi od latinske riječi celeri koja znači brzo djelovanje. I zaista, celer djeluje brzo i snažno na organizam, a kad provjerite u čemu vam sve može pomoći, zasigurno će postati glavni sastojak u vašoj kuhinji.

1. Izvor vitamina koji neće nestati kuhanjem

Stabljike ove biljke izvrstan su izvor vitamina B1, B2, B6 te vitamina C s bogatim zalihama elemenata kao što su kalij, folna kiselina, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, natrij i aminokiseline. Što je najbitnije, celer je jedna od rijetkih biljaka koje svoje bogate sastojke ne gubi kuhanjem.

2. Umirujuće sredstvo koje štiti i od karcinoma

U vašim žilama snizit će krvni tlak, a dobar je borac protiv raka. Sadrži kemikaliju koja snižava hormone stresa u organizmu. Osim toga, minerali koje sadrži u svom soku pomažu u nesanici. Sve ove funkcije zajedno omogućavaju proširenje krvnih žila pa krv ima više prostora da “mirno” prolazi tijelom.

3. Zdravi bubrezi i mokraćni putevi

Celer je izvrstan diuretik. Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprječava nastanak kamenca.

4. Smanjite bol u zglobovima

Celer je preporučljiv osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protuupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju oteklina i boli oko zglobova, a oslobodit će vas i grčeva u mišićima.

5. Za vitku liniju i ljepotu

Visoki postotak vode koji sadrži i gotovo neznatan broj kalorija čini celer idealnim sastojkom u bilo kojoj dijeti. Bogat je vlaknima, stoga smanjuje osjećaj gladi. A kako bi bili i lijepi, celer obnavlja kosu i kožu te ih održava zdravima.

Savjeti za korištenje celera:

  • natečene žlijezde izliječite oblogom od sirovog izribanog celera
  • nekoliko kapi čaja od celera ukapajte u oči i razbistrite vid
  • sok od celera u koji ćete dodati žlicu meda potisnuti će apetit, poboljšati probavu i ojačati imunološki sustav.

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Duh i tijelo

Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.