Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Četiri metode opuštanja nakon posla

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu isključiti, možda biste trebali razmisliti o primjeni četiri učinkovite metode.

Osim toga, briga o samome sebi, osobito kad je u pitanju, mentalno zdravlje nikad nije bilo važnija.

Donosimo vam četiri odlične ideje kako biste se uspješnije riješili stresa nakon posla.

Određena hrana pomaže protiv stresa

Hrana ima izravan utjecaj na razinu stresa, budući da su studije pokazale kako je biljna prehrana pomaže smanjenja stresa. Naime, hrana životinjskog podrijetla proizvodi mnogo kiseline, koja opterećuje bubrege i jetru kao i cijeli organizam.

Osim toga, postoje i određene namirnice koje nam pomažu pri opuštanju. Primjerice banane, zobene pahuljice i kakao sadrže triptofan, aminokiselinu iz koje naš orgaizam proizvodi hormon sreće serotonin. Tako je npr. salata s orašastim plodovima za večeru ukusna i vrlo opuštajuća jer orašasti plodovi imaju visok sadržaj vitamina B, koji pozitivno utječe na živčani sustav. Magnezij i kalij pak možete pronaći u povrću i salatama što također može pomoći pri opuštanju od stresa.

Pokušajte uvijek rano otići na počinak

Previše ste umorni, ali san ne ide na oči! Da, postoji jedan začarani krug: nakon dana ispunjenih obvezama, često je teško zaspati navečer. Našem tijelu je hitno potreban ovaj odmor za regeneraciju: faza dubokog sna za fizički oporavak, a REM faza sna bitna je za opuštanje živaca i smanjenje svakodnevnog stresa.

Prvi sati sna posebno su važni. Ako su pojedine faze prekratke, to će odmah utjecati na oslobađanje hormona stresa kortizola sljedećeg jutra. Stoga, čak i ako vam je teško, a u glavi vam i dalje bruji: pokušajte zaspati što je prije moguće. Vaša rutina prije spavanja je vrlo bitna – npr. pranje zubi i skidanje šminke… To je signal vašem tijelu da će uskoro doći vrijeme za spavanje. Odložite mobitel sa strane, tada će melatonin otpustiti i umjesto toga radije uzmite knjigu!

Vježbe za opuštanje

Svakodnevni pokreti – dugo sjedenje ili stajanje – stvaraju napetost u tijelu. A kad smo napeti naše moždano deblo signalizira mišićima da zauzmu blago savijeno zaštitno držanje. Ako se želite riješiti stresa, morate se redovito oslobađati ove napetosti. Ciljane vježbe mogu pomoći opuštanju i rješavanju stresa poput primjerice joge ili meditacije.

Provedite vrijeme na otvorenom

Da biste dugoročno držali stres pod kontrolom, možete pokušati dobiti inspiraciju iz tzv. ‘pravila 20-5-3’. To je u osnovi raspored boravka na otvorenom koji svatko može osobno osmisliti. Pravilo se temelji na rezultatima ekoterapije, koja kaže da aktivnosti na otvorenom (uključujući samo hodanje) mogu ublažiti blagu do umjerenu depresiju i osloboditi vas stresnih situacija.

Prva točka ove ‘stress free’ piramide odnosi se na 20 minuta i toliko biste trebali provesti u tjedan dana vani u prirodi (ne mora nužno biti šuma, može biti i park u blizini).

Druga točka odnosi se na pet sati. Ovo je minimalno vrijeme koje biste trebali provesti u prirodi svaki mjesec: bilo u šumi, parku ili na vašoj omiljenoj pješačkoj stazi.

Vrh piramide odnosi se na tri dana. Ovo je vrijeme koje biste trebali provesti ‘isključen’ u prirodnom okruženju svake godine što bi značilo negdje gdje signal nije tako dobar i nema poslovnih poziva ili e-mailova.

Izvori tportal.hr i profitiraj.hr

Ne propustite

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.