Iako će mnogi na prvu zaključiti da je ova slavna salata dobila ime po velikom rimskom caru, predjelo koje je neizbježna stavka na skoro svakom restoranskom jelovniku, autorsko je jelo Caesara Cardinija.
Ovaj talijanski kuhar i vlasnik restorana napustio je rodnu zemlju 1920. u potrazi za ‘američkim snom’. No ubrzo je pobjegao iz Amerike u Meksiko zbog prohibicije koja je štetila restoranskom poslu.
Ovo predjelo izmislio je 1924. u Tijuani kako bi rasteretio svoje kuhare koji su ‘plivali u poslu’ zbog navale Amerikanaca željnih alkoholnih pića i zabave koja se nudila preko granice. Umjesto kuhara, Cezar salatu pripremali su konobari pored stolova.
Slavni Caesar Cardini prvi puta je poslužio svoje predjelo tako da je velike listove salate stavljao na tanjur i na njima složio jelo samo od srca rimske salate, preprženog kruha, jaja, sira i preljeva od češnjaka.
Takva salata bila je namijenjena za jedenje prstima. Mnogima se to u ono vrijeme nije baš svidjelo, pa je originalna verzija doživjela malu promjenu i sada se jede vilicom.
Legendarna američka spisateljica i kuharica Julia Child u jednoj je od svojih kuharica prepričala svoj prvi susret s ‘kraljicom svih salata’ i njezinim autorom.
S roditeljima je posjetila restoran Caesara Cardinija. Sjeća se kako su njezini roditelji bili toliko uzbuđeni što će jesti tu naizgled jednostavnu salatu koja je odjednom postala vrlo šik.
Cezarova salata i Julia Child
“Caesar je bio ljudina u godinama i jelo je pripremao ispred nas. Sjećam se kako je okretanje salate u zdjeli djelovalo vrlo dramatično. Jaje u salati bilo je nešto za što nitko prije nije čuo”, prepričala je svoj gastronomski doživljaj Julia koja je uspjela sačuvati recept od Cardinijeve kćeri Rose.
No, od onog trenutka kada je ova salata postala popularna, do danas, doživjela je mnoge inačice.
Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!
No pitamo se do kud seže granica preko koje se originalno jelo dodacima pretvara u neko posve drugo, novo?
Zato vam mi donosimo izvorni recept kako se sprema Cezarova salata prema Rosi Cardini:
- pola šalice kockica kruha starog jedan dan
- pola šalice ulja s češnjakom
- 2 manje glavice rimske salate
- pola čajne žlice svježe mljevenog papra
- 2 meko kuhana jaja (original predlaže kuhanje od 1 min)
- Sok 2 srednje velika limuna
- 8-10 kapi Worchester umaka
- pola šalice svježe naribanog parmezana
Ulje s češnjakom
Kako biste pripremili ulje s češnjakom, 4 do 5 češnja češnjaka prelijte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ostavite na sobnoj temperaturi minimalno nekoliko sati, a najbolje nekoliko dana.
Krutoni
Za pripremu krutona premažite kockice kruha s polovicom ulja od češnjaka i pržite na tavi ili u pećnici dok ne dobiju zlatnu boju.
Priprema
Operite i osušite rimsku salatu i narežite je na veće komade, ostavljajući unutarnje listove cijele. Stavite salatu u široku zdjelu i prelijte je preostalim uljem s češnjakom. Posolite i popaprite te laganim miješanjem spojite sastojke. Nakon toga dodajte jaje, limunov sok, Worshester umak i promiješajte te na kraju pridružite krutone i parmezan.
Promiješajte još jednom i spremni ste za degustaciju.
Dobar tek!