Tko kaže da bezmesni obroci ne mogu biti nutritivno jaki? Jedno serviranje upravo ovog meksičkog veganskog jela ima čak 10 grama proteina te je pun željeza, vitamina A i C, baš onoliko koliko je potrebno u jednom danu.
Pikantno jelo, Chilli con carne, koje se uvijek veže za meso moguće je napraviti uz pomoć zdravih grahorica – leće i graha. Nutritivni sastav ovih plodova je fascinantno posložen – sadrži gotovo sve potrebno za našu ishranu i to u vrlo korisnim i balansiranim omjerima. Prema našim potrebama dolaze makronutrijenti ugljikohidrati, proteini i masnoće, za gradivo i energiju, uz pregršt vitamina, minerala.
Potrebni sastojci:
- 1 luk
- 1 zelena paprika (srednje veličine)
- 1-2 češnja češnjaka
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 1 ljuta papričica
- 6 sušenih rajčica
- 1/2 šalice povrtnog temeljca
- 1 konzerva (400 grama) graha
- 1/2 konzerve kukuruza
- 400 grama kuhane leće (konzerva)
- 1 žlica paste od rajčice
- Malo paprike u prahu
- 1 žličica kumina
- 1 žličica origana
- Himalajska sol
- Papar
Priprema:
Nasjeckajte češnjak, a luk, čili rajčicu, papriku i suhe rajčice narežite na sitne kockice. Na vruće ulje na tavu ubacite sve te nabrojane sastojke i dinstajte 3 minuta pa dodajte temeljac, grah, leću, pastu rajčice i dobro promiješajte pa na kraju začinite i pustite da se kuha 15-20 minuta.
Ovaj ukusni veganski čili možete poslužiti na prženim šnitama kruha ili još zapeći u pećnici te poslužiti kao samostalno jelo posluženo s vrhnjem.
Autor: Tara Lukičić za www.tvornicazdravehrane.com