Čičoka je, možemo reći, počela doživljavati svoj veliki “come back“ i to s pravom, a studeni je vrijeme kada je ona najdostupnija, najčešće na lokalnim tržnicama.
To je biljka stabljike duge do 3 metra i ima cvijet sličan suncokretu. Za jelo se koriste i mlade stabljike te lišće (u varivima), no ona je ipak najpoznatija po svojemu gomolju. Izgledom gomolj najviše podsjeća na đumbirov korijen, a okusom i teksturom nekako je najbliži rotkvici, ali bez one njene gorčine. Dakle, nema neki specifičan okus, neće zaluditi vaše okusne pupoljke, ali je izuzetno zdrava namirnica koju je jako jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Zdravlje zvano čičoka
Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) te sadržajem vitamina i minerala. Inulin je pak glavni sastojak čičoke. To je probiotik koji stimulira razvoj bifidobakterija i acidofila, koje blagotvorno utječu na naše zdravlje i eliminiraju štetne mikroorganizme iz crijevne flore, sprečavaju crijevne infekcije, pomažu kod zatvora, poboljšavaju apsorpciju minerala, jačaju imunitet te pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin normalizira nivo kolesterola i triglicerida u krvi te na taj način sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage.
[box style=”0″]
Najbolji način pripreme čičoke
Čičoku možemo jesti i sirovu, a možemo ju pripremati na razne načine, ona doslovno trpi sve! Možemo ju pržiti i peći poput krumpira, kuhanjem pripremiti u raznim juhama i varivima.
Osobno najdraži način pripreme čičoke mi je varijacija “colesaw” salate. Jednostavno naribajte jednaku količinu mrkve i čičoke, dodajte kupus, malo luka te pomiješajte s kiselim vrhnjem i malo majoneze. Začinite solju i paprom, po ukusu. Ova priprema bit će još brža i jednostavnija ukoliko mrkvu, luk i čičoku ne ribate već samo kratko usitnite u sjeckalici ili blenderu.
Sjećate li se onih tortilja koje smo spremali u ranijim receptima? Idealno je ovu salatu poslužiti u takvoj tortilji te dodati trakice pilećih prsa s grill tave. Istu možete nadopuniti i drugim svježim povrćem (rajčica, paprika, svježi krastavac), a umjesto pilećeg mesa staviti pureću šunku. Takav “snack” umotajte u prijanjajuću foliju te ponesite sa sobom na posao – brzo, praktično i zaista ukusno.
[/box]
You must be logged in to post a comment Login