Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Cijepivo protiv HPV-a sprečava rak cerviksa

Istraživanja pokazazala dobre rezultate – 50% manje oboljelih djevojaka u Australiji.

Borba protiv jednog od najrasprostranjenijih virusa u svijetu – HPV-a i raka vrata maternice svakim danom je sve uspješnija.

Naime, zdravstvene organizacije u Australiji izvještavaju o sigurnom dokazu kako ciljano cijepljenje sprečava rak cerviksa kod velikog broja žena i djevojaka. Nakon implementiranog programa uz pomoć kojeg se provodilo cijepljenje – smanjene su pojave malih rana na cerviksu (lezija) koje su povezane s pojavom tumora.Između 2007. i 2009. godine kod tinejdžerki mlađih od 17 godina, iz australske pokrajine Victorije, abnormalnosti su se smanjile za 50%. U program cijepljenja ušle su sve djevojke nakon što bi krenule u srednju školu, pa do onih od 20-ak godina.

Istraživači još nisu sigurni da li je cijepljenje povezano sa smanjenom pojavom lezija kod australskih djevojaka. Iako se o saznanju može samo spekulirati, manji broj slučajeva raka cerviksa je jako dobra vijest!

U svijetu je humanim papiloma virusom zaraženo 630 milijuna ljudi, dok oko 80% spolno aktivnih žena u jednom trenutku života bude zaraženo HPV-om – što nisko, što visokorizičnim tipom.Svake godine oboli oko 500.000, a 273.000 žena umre od raka vrata maternice. To je drugi najčešći dijagnosticirani rak kod ženske populacije, nakon raka dojke.

Osim cijepljenja preventivno se može spriječiti urednim spolnim životom, korištenjem zaštite pri seksualnom odnosu, pregledima te naravno cijepljenjem. Raspitajte se kod svog ginekologa o dodatnim mogućnostima zaštite te nemojte biti jedan od crnih postotaka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Horoskop

Način na koji uređujemo vlastita četiri zida zapravo je odraz naše ličnosti, tvrdi Uwe Linke, autor knjige o psihologiji stanovanja (Die Psychologie des Wohnens).

Zdravstveni karton

U Europi trenutačno živi jedna desetina ukupnog svjetskog stanovništva, no jedna četvrtina oboljelih od raka.

Horoskop

Najsretniji znakovi ovaj tjedan su Rak, Djevica i Vaga.

Advertisement