Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Cijepivo protiv HPV-a sprečava rak cerviksa

Istraživanja pokazazala dobre rezultate – 50% manje oboljelih djevojaka u Australiji.

Borba protiv jednog od najrasprostranjenijih virusa u svijetu – HPV-a i raka vrata maternice svakim danom je sve uspješnija.

Naime, zdravstvene organizacije u Australiji izvještavaju o sigurnom dokazu kako ciljano cijepljenje sprečava rak cerviksa kod velikog broja žena i djevojaka. Nakon implementiranog programa uz pomoć kojeg se provodilo cijepljenje – smanjene su pojave malih rana na cerviksu (lezija) koje su povezane s pojavom tumora.Između 2007. i 2009. godine kod tinejdžerki mlađih od 17 godina, iz australske pokrajine Victorije, abnormalnosti su se smanjile za 50%. U program cijepljenja ušle su sve djevojke nakon što bi krenule u srednju školu, pa do onih od 20-ak godina.

Istraživači još nisu sigurni da li je cijepljenje povezano sa smanjenom pojavom lezija kod australskih djevojaka. Iako se o saznanju može samo spekulirati, manji broj slučajeva raka cerviksa je jako dobra vijest!

U svijetu je humanim papiloma virusom zaraženo 630 milijuna ljudi, dok oko 80% spolno aktivnih žena u jednom trenutku života bude zaraženo HPV-om – što nisko, što visokorizičnim tipom.Svake godine oboli oko 500.000, a 273.000 žena umre od raka vrata maternice. To je drugi najčešći dijagnosticirani rak kod ženske populacije, nakon raka dojke.

Osim cijepljenja preventivno se može spriječiti urednim spolnim životom, korištenjem zaštite pri seksualnom odnosu, pregledima te naravno cijepljenjem. Raspitajte se kod svog ginekologa o dodatnim mogućnostima zaštite te nemojte biti jedan od crnih postotaka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Savjeti stručnjaka

Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Zdravstveni karton

Podaci pokazuju da čak 80% onkoloških pacijenata ima neželjene nuspojave na koži, te da se 30% njih, nažalost, odlučuje za prekid onkološkog liječenja uslijed...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.