Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Cijepljenje kućnih ljubimaca

Za sunčanih dana poželjet ćete otići na izlet u prirodu sa svojim kućnim ljubimcem. Jeste li ga cijepili?

 Prije prvog izlaska u prirodu ne zaboravite obaviti dvije vrlo važne stvari obavezno godišnje cijepljenje pasa i nužnu zaštitu od nametnika.

Cijepljenje pasa

Postoje dvije skupine cjepiva i to ono protiv bjesnoće koje je zakonom regulirano te cijepljenje protiv drugih zaraznih bolesti koje nije obavezno zakonom.

Cijepljenje protiv pseće trakavice također je regulirano zakonom.

Uz obavezno cijepljenje protiv bjesnoće psi se tretiraju i sredstvom protiv crijevnih nametnika zbog male pseće trakavice (Echinococcus granulosus), koja je vrlo opasan parazit za ljudsko zdravlje.

Vlasnici pasa obavezni su cijepiti svoje pse u tekućoj godini, ali provjerite kod svoga veterinara kada točno morate doći u ambulantu na cijepljenje.

Veterinarima je bitno znati koliko je pas star, kada je prvi puta cijepljen pas i kada ste ga zadnji puta cijepili. Na temelju toga će vam u veterinarskoj stanici znati reći kada točno morate cijepiti svoga psa.

Inače, psi se prvi puta cijepe u starosti od tri mjeseca.

Dobro je znati!

Psi se cijepe i protiv drugih zaraznih bolesti – parvovirusne infekcije, štenećaka, zaraznog hepatitisa, zaraznog kašlja, leptospiroze i korona virusne infekcije. Ova cjepiva daju se štencima višekratno, a kasnije se ponavljaju jednom godišnje.

Štenci se najčešće prvi put cijepe u dobi od 6 do 8 tjedana. Prije ovakvog cijepljenja pse očistite od crijevnih nametnika.

Cijepljenje mačaka

Mačke se također cijepe protiv bjesnoće i zaraznih mačjih bolesti, ali njihovo cijepljenje nije zakonom regulirano.

No svoju ćete ljubimicu ipak morati cijepiti ukoliko je namjeravate voditi na put izvan granica Hrvatska. Praksa je pokazala da su i mace podložne mnogim prijenosnim bolestima pa ih je ipak pametno cijepiti.

Tvrdnja se također odnosi i na one mačke koje ne izlaze van i ne dolaze u kontakt s drugim životinjama, jer bolesti se ne prenose samo izravnim kontaktom s oboljelom mačkom, nego se uzročnici mogu prenijeti i preko posrednika.

Postoje i mnoge druge bolesti koje mogu prijeći s psa ili mačke na čovjeka (zoonoze) ali su manje opasne i najčešće se mogu uspješno liječiti.

Bolesti koje se najčešće javljaju kod necijepljenih životinja su zarazni kašalj, parvoviroza, mačja panleukopenija i calici virus infekcija. Sve to, dakle, vaš ljubimac može izbjeći, ako se na vrijeme pobrinete o njegovom zdravlju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Kreme sa zaštitnim faktorom trebale bi se koristiti svakodnevno, a ne samo onda kada pomislimo na plažu

Savjeti stručnjaka

Cjelovite žitarice bogat su izvor proteina, minerala te vitamina B i E, a osim toga sadrže i malo masti, stoga su odličan izbor za...

Suncokreti na oblacima

Uskoro kreće vreva i galama i ovo vrijeme treba iskoristiti za napuniti baterije, za nahraniti dušu.

Zdravstveni karton

Teško svakodenevnom prehranom možemo unijeti sve potrebne doze vitamina i minerala

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.