Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Cijepljenje protiv gripe – osobni izbor

Nijedno cjepivo protiv gripe ne štiti u potpunosti pa uvijek postoji mogućnost blagih simptoma. No, liječnici preporučuju cijepljenje svake godine jer se virusi iz godine u godinu mijenjaju.

– Cijepiti se jedino ne smiju osobe alergične na jaja i one koje imaju akutnu bolest s visokom temperaturom. Cjepivo je prvenstveno namijenjeno osobama s povećanim rizikom za nastanak ozbiljnih komplikacija gripe, a to su osobe iznad 65 godina, zatim odrasli i djeca s kroničnim bolestima poput srčanih, plućnih i sličnih. HZZO cjepivo plaća zdravstvenim djelatnicima jer su vrijeme epidemije neophodni na radnom mjestu, rekla je za She.hr voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ u Zagrebu dr. Ira Gjenero Margan.

Ističe, da su nuspojave vrlo rijetke, a obično su to lokalna jača reakcija i vrlo rijetko alergija. Ove godine očekuje se uobičajena gripa, pa je za ovogodišnju sezonu nabavljeno 650. 000 doza cjepiva.

Cijepljenje protiv gripe je besplatno za osobe iznad 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. A ostali građani koji ne žele riskirati tjedan dana ležanja u krevetu trebaju platiti 60 kuna.

A ostali, koji ne žele riskirati tjedan dana ležanja u krevetu trebaju platiti 60 kuna. Mogu to učiniti u Zavodima za javno zdravstvo županija i Grada Zagreba, te kod obiteljskih liječnika i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Cijepite se na vrijeme


Što se tiče djece, kaže Gjenero Margan, dobro je da prebole barem jednu gripu u djetinjstvu kako bi stekli što jači imunitet. A trudnicama je najbolje po tom pitanju savjetovati se sa svojim liječnikom, dok se njihovim ukućanima preporuča cijepeljenje protiv gripe.

Inače, kad epidemija počne, a to je većinom tijekom siječnja, pojašnjava dr Margan, uglavnom je prekasno za cijepljenje. Iako se kaže neki cijepe i tijekom gripe.

Obično bolju zaštitu imaju oni koji su to činili i prethodnih godina, jer u tom slučaju brže formiraju antitijela. Dakle, ističe liječnica, cijepljenje prije svega predstavlja individualnu zaštitu i to za one koj uslijed gripe mogu dobiti teške komplikacije, pa čak i umrijeti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Pandemija COVID-19 utjecala je na nekoliko razina; testiranja su bila usmjerena na COVID-19, mjere suzbijanja pandemije COVID-19 uz iznimno visoku procijepljenost protiv gripe, pomogle...

Savjeti stručnjaka

I ove sezone nosi se zdravlje - slogan je to kampanje koja je predstavljena prije početka sezone cijepljenja protiv gripe.

Fashion report

Nova kolekcija ostaje vjerna sanjivoj Shuz. estetici, tako da je paleta boja koja prevladava pastelna, nježna i eterična.

Istaknuto

Neka istraživanja kažu da čak 80% žena bira krivu veličinu i oblik grudnjaka za sebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.