Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
cijepljenje protiv hpv-a
cijepljenje protiv hpv-a

Savjeti stručnjaka

Cijepljenje protiv HPV-a – istine vs. laži

Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi 40-49 te treće u dobi od 30 do 39, a uzročno je povezan s HPV-om

Tema HPV-a, humanog papiloma virusa koji, kako kaže struka, uzrokuje karcinom vrata maternice, aktualna je uvijek. Ipak, površan pregled srodnih članaka u domaćim medijima posljednje 2-3 godine daje naslutiti kako su stručnjaci nerijetko nesložni u ocjenama učinka, odnosno učinkovitosti te potrebe za cjepivom.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, nedavno je na stručnom skupu organiziranom na temu prevencije raka maternice i ostalih bolesti uzrokovanih HPV-om izrazio zabrinutost razinom educiranosti roditelja o ovom smrtonosnom virusu. Također je “sramotnom” nazvao razinu njihova interesa za programe i edukacije koje gradske zdravstvene institucije provode kako bi se svijest o važnosti prevencije izdigla iz senzacionalizma u medijima te sporednih i neutemeljenih informacija o (ne)učinkovitosti ili opasnosti cjepiva.

“Kada je počeo sa cijepljenjem prije osam godina, Zagreb je imao odaziv od 20%, danas je to palo na samo 8%, dok Rijeka prednjači s 50% cijepljenih djevojčica. Molim sve roditelje, sve koji su uključeni u život naše djece, da se ponašaju odgovorno prema njima i njihovom zdravlju”, rekao je Zvonimir Šostar.

Edukacija roditelja je ključna

Prim. dr. sc. Marina Kuzman, prof. v.š., dr. med., voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu unutar Zavoda kaže: “Prema istraživanjima provođenima u zemljama koje su u različitim razdobljima uvodile cjepivo, razlozi za neodazivanje su kompleksni. U prvom redu to je nedostatak objektivnih informacija o samoj bolesti i njezinim posljedicama. Roditelji često nameću pitanje zbog čega se cijepljenje provodi u mladoj dobi, a bolesti HPV-a dolaze isključivo kao posljedica spolnih odnosa. Čini im se da njihova djeca nisu u dobi kada je to važno. Osim toga, do njih slabo stižu informacije o registriranoj učinkovitosti cjepiva i nepostojanju neželjenih ozbiljnih nuspojava. Muči ih pitanje zašto cjepivo, ako je djelotvorno i opravdano, nije besplatno za sve djevojčice u Hrvatskoj. Naravno, ulogu imaju i neki osobni stavovi prema zloćudnim bolestima, spolno prenosivim infekcijama kao i preventivi općenito.”

Na predviđenim roditeljskim sastancima nastoji se odgovoriti na pitanja i dvojbe roditelja vezanih uz cijepljenje protiv HPV-a, osobito na učinkovitost i nuspojave, dob te potrebu daljnjeg kontroliranja, no dr. Kuzman dijeli Šostarovu zabrinutost utjecajem medija: “Stručnjaci i znanstvenici nemaju uvijek vremena niti volje, a iskreno niti vještina, za suprotstavljanje senzacionalizmu i širenju panike. Mediji im mogu i trebaju pomoći, ne dajući prostor onima kojima je cilj širenje sumnji i teorija zavjere. Stoga apeliramo na medije da budu saveznici u širenju znanstvene istine. U ovom slučaju to je sprječavanje više od stotinu smrtnih slučajeva žena u Hrvatskoj godišnje”.

Nacionalni preventivni program

cijepljenje protiv hpv-a

U vezi s pitanjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, u Zavodu je u Službi za školsku i adolescentnu medicinu, a uz podršku Grada Zagreba, organizirano Savjetovalište za mlade koje radi dva puta tjedno, a omogućava ginekološke preglede i potrebne obrade kako bi se pružili adekvatni savjeti i odgovori.

“Unutar Centra za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo od 2012. provodi se i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Tijekom dvije godine u Zagrebu je na preventivni pregled pozvano 130.000 žena koje na ginekološkom pregledu nisu bile duže od tri godine. Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva 400, a umire više od 100 žena. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi 40-49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. 2012. godine u Hrvatskoj je oboljelo 320 žena (stopa 14,4/100.000), a godinu poslije 127 žena (5,7/100.000). Uzročno je povezan s HPV infekcijom. Redovitim ginekološkim pregledima moguće je otkriti promjene na vratu maternice u znatno ranijim stadijima, u kojim je bolest izlječiva uz potpuno očuvanje zdravlja žene”, zaključuje dr. Kuzman.

U pozivnom pismu, koji žene dobivaju na kućnu adresu, nalazi se informativni i edukativni letak te ime, prezime i radno vrijeme ginekologa kod kojeg žene mogu ostvariti pregled. Za individualno savjetovanje, žene se mogu naručiti na besplatni info telefon 0800 200 166

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Kreme sa zaštitnim faktorom trebale bi se koristiti svakodnevno, a ne samo onda kada pomislimo na plažu

Savjeti stručnjaka

Cjelovite žitarice bogat su izvor proteina, minerala te vitamina B i E, a osim toga sadrže i malo masti, stoga su odličan izbor za...

Suncokreti na oblacima

Uskoro kreće vreva i galama i ovo vrijeme treba iskoristiti za napuniti baterije, za nahraniti dušu.

Zdravstveni karton

Teško svakodenevnom prehranom možemo unijeti sve potrebne doze vitamina i minerala

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.