Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Cjepivo oštetilo mozak?

Cervarixom se protiv HPV-a kod nas cijepe učenice sedmih razreda.

Sve je više tragičnih podudarnosti koje se vežu za kontroverzni Cervarix. Nakon višestrukih napada epilepsije, tinejdžerici u Velikoj Britaniji je poslije primanja Cervarixa mozak ostao trajno oštećen, piše Daily Mail.

Prvi epileptički napadaj 18-godišnja Stacey Jones imala je u ožujku, samo nekoliko dana nakon injekcije Cervarixa.

Idućih je tjedana stanje joj je postajalo sve gore – mozak je natekao i pretrpio teška oštećenja pa je djevojka poslana u rehabilitacijski centar gdje je ponovo počela učiti najosnovnije vještine i obavljati jednostavne zadatke.

Roditelji su uvjereni da je za sve kriva injekcija Cervarixa. Majka nesretne djevojke rekla je britanskim medijima kako je „Stacey bila ljupka i vesela, a sad to više nije."

„Sigurna sam da su je iskoristili kao pokusnog kunića", rekla je tužna majka.

„Jednostavno mislim da nema dovoljno dokaza kako je program cijepljenja siguran i bezopasan – sve ovo se dogodilo nekoliko dana nakon što je Stacey dobila cjepivo i mi jednostavno ne vidimo drugi uzrok nastanka oštećenja njenog mozga."

Među roditeljima nastao je nemir; svi su zabrinuti oko sigurnosti cjepiva, no proizvođači tvrde da ne postoje dokazi kako ono uzrokuje dugoročne i ozbiljne nuspojave.

Oni smatraju da su Staceyini napadaji čista slučajnost koja se poklopila s vremenom dobivanja injekcije.

Slična priča dogodila se 14-godišnjom Natalie Morton koja je umrla nekoliko sati nakon injekcije, no obdukcija je utvrdila da je uzrok njene smrti bio maligni tumor.

Ipak, neki stručnjaci misle da je cjepivo rizičnije pa čak i smrtonosnije od raka kojeg bi trebalo spriječiti.

Podsjetimo, cjepivo štiti od dva tipa spolno prenosivog humanog papiloma virusa koji uzrokuje 70 posto slučajeva karcinoma grlića maternice.

Svake godine od te bolesti umire oko 1.000 žena u Velikoj Britaniji.

No, dr. Diane Harper,koja je radila na testiranju Cervarixa, upozorava da je korisnost cjepiva prenapuhana u marketinškom smislu te da je potrebno upoznati roditelje i korisnike o mogućim nuspojavama.

Po njenom viđenju, mogućnost da se dogodi nešto ovakvo bile su male, ali realne.

Injekcija Cervarixa može samo spriječiti pojavu određenih abnormalnosti koje su povezane s rakom grlića maternice upozorava Harper, no, uopće neće smanjiti učestalost pojave te bolesti.

„Roditelji moraju znati da se u malom broju slučajeva pojavljuju zaista ozbiljne nuspojave", zaključila je Harper.

Podsjećamo, grad Zagreb kupio je ovo cjepivo i njime cijepi učenice sedmog razreda osnove škole.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode su potvrdili da lijek Cervarix ima njihovo odobrenje za stavljanje u promet izdano prije više od godinu dana, točnije od 12. rujna 2008. godine.

(www.metro-portal.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.