Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Cjepivom protiv HPV-a

Humani papiloma virus (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Ovim virusom diljem svijeta inficirano je 630 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj je zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca.

Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih oko 30-tak inficira područje spolovila. Infekcija HPV-om najčešća je u mlađih odraslih osoba u dobi od 18 do 28 godina.

Cijepljenje sedmašica

– Nakon raka dojke, rak vrata maternice je drugi najčešći uzrok smrti od raka među mladim ženama – od 15 do 44 godine – u Europi. U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli 400, a umre 100 žena. Trenutno je kod nas registrirano 1700 žena oboljelih s rakom maternice. Zato ćemo po preporuci struke cijepiti zagrebačke 14- godišnjakinje jer je to najoptimalnija dob. Dakle, naglasak ovogodišnjeg tjedna borbe protiv raka vrata maternice, koji traje od 19. do 25. siječnja, je na primarnoj prevenciji – edukaciji i cijepljenju,  rekao je za She.hr doc. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog iz KB "Sestre milosrdnice", te predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Dodao je, da nijedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.

Inače, hrvatska agencija za lijekove odobrila je cjepivo protiv raka maternice Cervarix prošle godine. Ono je indicirano, da pomaže kod cervikalne intraepitelne neoplazije 2. i 3. stupnja, poznatijih kao CIN, te kod raka maternice, koji je povezan s HPV tipa 16 i 18.

Cjepivo pomaže bez obzira na životnu dob, te potiče imunološki sustav na zaštitu od infekcije. Ispitano je na više od 300.000 žena diljem svijeta, objavila je farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline Hrvatska.

Više od dvije trećine slučajeva raka maternice povezano je s visokorizičnim tipovima 16 ,18, 31 i 45 HPV-a. Polovica žena kojima je dijagnosticiran rak vrata maternice u dobi su od 35 do 55 godina.

Visokorizični tipovi 16 i 18

Većina infekcija HPV-om nema znakova ili simptoma i obično se povuku same za godinu do dvije zahvaljujući imunološkom odgovoru tijela. U slučaju dugotrajne infekcije, niskorizični tipovi 6 i 11 HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica.

Odnosno nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega dok visokorizični tipovi HPV-a, 16 i 18, dovode do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u području spolovila (rodnica, stidnica, anus, penis). 

Tipovi HPV-a koji mogu prouzročiti bradavice na spolnim organima ili rak na vratu maternice se prenose izravnim kontaktom kože na kožu, tijekom svih vrsta seksualnih odnosa s osobom koja je zaražena tim opasnim virusom.

Rijetki i nespecifični simptomi

Većina HPV infekcija spolnih organa ne izaziva nikakve simptome pa osobe ni ne znaju da su zaražene. A simptomi raka vrata maternice su zapravo rijetki i nespecifični – neuobičajeni iscjedak, krvarenje nakon spolnog odnosa te bol u genitalnom području. A ponekad simptomi HPV infekcije mogu sličiti nekom drugom oboljenju.

HPV infekcija se uglavnom prenosi spolnim kontaktom, neposrednim doticajem sa zaraženom kožom i sluznicom. Infekcija HPV-om je vrlo česta među spolno aktivnim osobama te je procijenjeno da se u dobi do 50 godina više od 80 posto žena i muškaraca zarazi HPV- om.

Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, oni nisu potpuna zaštita u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože i sluznice koji nisu zaštićeni.

Zato se treba odgovarajuće spolno ponašati i educirati, kao i adekvatno zaštiti, te redovito ići na ginekološke preglede, zaključio je dr Eljuga.

Hrvatski dan mimoza za prevenciju raka vrata maternice

U subotu (24. siječnja) će se u sklopu kampanje "Sve što mogu", od 11 do 13 sati, održati drugi Hrvatski dan mimoza koji je posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice.

U Bogovićevoj ulici u Zagrebu, ispred skulpture "Prizemljeno sunce" bit će postavljen šator nevladine udruge Zdravka na kojem će se dijeliti edukativni materijali, a prigodnom prodajom mimoza skupljat će se humanitarni prilozi.

Predviđeno je potpisivanje peticije Stop raku vrata maternice, kojom se Vladu i Europsku komisiju poziva na primarnu prevenciju te bolesti.

Inače, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u srijedu je, u ime Hrvatske, primila nagradu „Biser mudrosti“ za nacionalnu kampanju za promicanje prevencije raka vrata maternice. Nagradu je dodijelio Europski parlament.

Besplatni info telefon

Na 24- satnom besplatnom telefonu 0800 1618 liječnici svim zainteresiranim daju informacije o mogućnosti zaštite i sprječavanju HPV-infekcije.

* * *Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om koja, osim raka vrata maternice, uzrokuje još šest vrsta raka – rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te...

Savjeti stručnjaka

Nakon 25 godina uspješnog rada Ljerka i Damir Eljuga izdali su knjigu „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“. Na više od 150 stranica čitatelji...

Istaknuto

Glavni cilj Dana mimoza je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva...

Savjeti stručnjaka

Sigurni smo da u vašoj kuhinji uvijek ima bijelog luka i da barem režanj završi u svakom ručku.

Advertisement