Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Čokolada

Sve o najslađoj namirnici na svijetu.

Čokolada je jedna od omiljenijih slastica diljem svijeta, a jednako tako je jedna od proučavanijih namirnica. Najnovije istraživanje je pokazalo kako ona može sniziti rizik od moždanog udara.

Stručnjaci su usporedili osobe koje su jele čokoladu jednom tjedno i ispitanike koji ju nisu ni okusili, te su ustanovili kako ova tamna poslastica može pomoći smanjiti rizik od moždanog udara. Također, osobe koje pretrpe moždani udar imaju veće izglede preživjeti ako su redovito jeli čokoladu.

Nakon što su pregledali rezultate triju studija, stručnjaci Sveučilišta u Torontu su ustanovili 22 posto manji rizik od moždanog udara kod čak 44.489 ispitanika koji su jednom tjedno jeli čokoladu.

Osobe koje su doživjele moždani udar imale su 46 posto veće izglede preživjeti ga bez komplikacija koje vode smrti ako su jeli čokoladu. Točnije, radi se o gotovo 1.200 ispitanika koji su konzumirali 50 grama čokolade jednom tjedno.

Autorica studije Sarah Sahib tvrdi kako njihovi rezultati nemaju zadnju riječ, međutim, jesti čokoladu je zdravija odluka.

Druga su istraživanja pokazala kako čokolada smiruje trudnice kada su pod stresom, a njihove bebe su sretnije i češće se smiju. Prepuna flavonoida i teobromina, zrna kakaovca mogu uništiti mnoge potencijalne bolesti i pozitivno djelovati na našu psihu.

Tamna čokolada (s većim postotkom kakaa) može sniziti razinu adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola. Kada ste pod stresom, nemojte razbijati tanjure i vikati, nego pojedite par kockica tamne čokolade.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Seks

Toliko popularna definicija kinky seksa sugerira da on uključuje bizarne i neobične radnje, no to nije nužno tako.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Seks

Jeste li sanjali da vodite ljubav s bivšim partnerom ili da ljubite najboljeg prijatelja?

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Advertisement

Horoskop

Čokolada…

Priča istinske ovisnice.
Mislim da sam već spomenula moju ovisnost o čokoladi, koja nije nimalo zanemariv faktor mog svakodnevnog života. Ako stoji činjenica da muškarci misle svakih 7 sekundi na sex (iako se ja s tim baš i ne bi složila), onda jednako toliko puta i ja pomislim na čokoladu…bez pretjerivanja.

Iako sam se još prije neka 4 mj "ostavila" čokolade – u klasičnom obliku – počela sam jesti stvari koje do tada nisam imala naviku jesti, tipa keksi, kolači, slane grickalice… i sve je bilo "čokolada free". Tako sam u kafiću naručivala Nes' od vanilije umjesto od čokolade, sladoled od vanilije umjesto od čokolade i tako je krenulo, moja 4mj bez čokolade.

Već sam ranije pokušavala ne jesti čokoladu ali to nije potrajalo ni jedan dan, jer jednostavno u mojoj glavi je bilo MORAM pojesti tu čokoladu, sad, odmah! Bila sam samoj sebi smiješna i moram priznati da mi je bilo žalosno kako po tom pitanju gubim sve konce u rukama, jer to baš i ne sliči na mene. Nakon mnogih pokušaja uspjelo je. Samoj sebi sam dokazala nešto što je pomalo teško opisati riječima.

Ali život nije toliko lijep bez čokolade, i na to me podsjetio odlazak u trgovinu prije dva dana. A ovo blagdansko vrijeme to najbolje zna i bombardiranje reklamama je nemoguće izbjeći . Sa svih strana nude se svakakve čokoladne delicije, mislim da im teško tko može odoljeti. Još te natjeraju i da probaš, bez obveze, naravno… Sve je tako fino umotano u sjajne papire i mašne, u svim oblicima i veličinama. Hodajući trgovinom nisam ni primijetila da sam natrpala košaru raznim čokoladama umjesto stvarima po koje sam došla… iskreno zaboravila sam po što sam došla. Kao malo dijete hipnotizirano svim tim bojama sam se gegala od jednog izloga do drugog…

Na zemlju sam se vratila vrlo brzo nakon što sam pokušala zbrojiti trošak…uf! Možda samo dvije čokolade…'ko normalan bi dao toliko za čokoladu?!? Mislim da se napredak ipak vidi 🙂


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Zanimljivosti

Događaj je posvećen korisnicima Grunteka kao zahvala na podršci i prepoznavanju samog projekta.

Gastronomija

Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i ovisnike o čokoladi.

Advertisement