Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Mamika Tea Blog

Gastronomija

Čokoladna babka – dizani kolač s čokoladom

Čokoladna babka je poljski kolač, koji možda malo podsjeća na naše orehnjaču i makovnjaču…

“Čokoladna babka je poljski kolač, no kad sam ga zarezala podsjetio me na naše orehnjaču i makovnjaču” započinje priču Tea s bologa Mamika. ” Sama sam se zapitala – zašto nitko ne radi orehnjaču i makovnjaču od čokolade – tzv. čokovnjaču? Čoko babka se tu definitivno dobro uklapa. ”

(Babka inače znači baka, pretpostavljamo da su vrijedne bake u Poljskoj često radile ovaj fini čokoladni kolač).

Sastojci

  • Pola vrećice suhog kvasca
  • 0.5 dcl mlijeka (pola deci!)
  • 350 g brašna
  • 30 g šećera
  • 2 jaja
  • 70 g maslaca
  • Po želji 1 žlica ruma/likera

mamika

Namaz

  • 100 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • Prstohvat soli
  • (ili 200 g nutelle umjesto svega)

Priprema

Mlijeko zagrijati u đezvi sa žličicom šećera i dodati kvasac. Ostaviti par minuta da se digne.

U velikoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, dodati kvasac i zamijesiti tijesto. Ostaviti pola sata ili 1 sat da se udvostruči. Kad se tijesto diglo, napraviti namaz tako da se na pari otope svi sastojci zajedno. Ostaviti da se prohladi, ne smije vruće na tijesto.

https://www.instagram.com/p/B_g7pMfJrm-/

Tijesto prepoloviti na pola. Svaku polovicu staviti na pobrašnjenu plohu i prvo razvaljati valjkom, pa onda razvlačiti rukom do veličine pleha. Upaliti pećnicu na 170.

Obje polovice premazati s namazom i zarolati svaku kao palačinku.

Staviti obje “palačinke” jednu pored druge i isplesti ih kao pletenice.
Prebaciti ih u pleh na papir za pečenje.

Peći 15-20 min. na 170 (dok ne dobije zlatno-smeđu boju). Probati sa čačakalicom je li pečena iznutra.
Može se jesti i topla.

Za još čokoladnih recepata kliknite ovdje ili je zapratite na Instagramu – profil je Mamika.tea

Ne propustite

Gastronomija

Sladak i sočan čokoladni kolač, a još k tome zdrav?

Gastronomija

Kolač od tikvica i kakaa još je jedan u nizu recepata od tikvica koji će vam sigurno trebati! Šalu na stranu, jako je sočan i jaaaako...

Dobar posao

U našoj She4She priči vas upoznajemo s Teom Čizmek Mesarić i autoricom food bloga Mamika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.