“Čokoladna babka je poljski kolač, no kad sam ga zarezala podsjetio me na naše orehnjaču i makovnjaču” započinje priču Tea s bologa Mamika. ” Sama sam se zapitala – zašto nitko ne radi orehnjaču i makovnjaču od čokolade – tzv. čokovnjaču? Čoko babka se tu definitivno dobro uklapa. ”
(Babka inače znači baka, pretpostavljamo da su vrijedne bake u Poljskoj često radile ovaj fini čokoladni kolač).
Sastojci
- Pola vrećice suhog kvasca
- 0.5 dcl mlijeka (pola deci!)
- 350 g brašna
- 30 g šećera
- 2 jaja
- 70 g maslaca
- Po želji 1 žlica ruma/likera
Namaz
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- Prstohvat soli
- (ili 200 g nutelle umjesto svega)
Priprema
Mlijeko zagrijati u đezvi sa žličicom šećera i dodati kvasac. Ostaviti par minuta da se digne.
U velikoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, dodati kvasac i zamijesiti tijesto. Ostaviti pola sata ili 1 sat da se udvostruči. Kad se tijesto diglo, napraviti namaz tako da se na pari otope svi sastojci zajedno. Ostaviti da se prohladi, ne smije vruće na tijesto.
https://www.instagram.com/p/B_g7pMfJrm-/
Tijesto prepoloviti na pola. Svaku polovicu staviti na pobrašnjenu plohu i prvo razvaljati valjkom, pa onda razvlačiti rukom do veličine pleha. Upaliti pećnicu na 170.
Obje polovice premazati s namazom i zarolati svaku kao palačinku.
Staviti obje “palačinke” jednu pored druge i isplesti ih kao pletenice.
Prebaciti ih u pleh na papir za pečenje.
Peći 15-20 min. na 170 (dok ne dobije zlatno-smeđu boju). Probati sa čačakalicom je li pečena iznutra.
Može se jesti i topla.
Za još čokoladnih recepata kliknite ovdje ili je zapratite na Instagramu – profil je Mamika.tea