Savršen uvod u sezonu jagoda! Isprobajte jednostavan recept za ukusnu čokoladnu roladu sa svježim jagodama! Vodite li, pak, upornu bitku s viškom kilograma, razveselit će vas vijest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične.
Sastojci:
Kakao biskvit
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 30 g oštrog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
Nadjev
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 vanilin šećera
- 1 želatina u prahu (10 g)
- 250 g svježih jagoda
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
Priprema:
Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa postupno dodajte malo po malo šećera i nastavite ih miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Uz miksanje dodajte i jedan po jedan žutanjak. Biskvitnu smjesu izlijte u veći lim za pečenje (30×35 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
Biskvit pecite 15 minuta na temperaturi od 180°C. Pečeni biskvit pažljivo premjestite na kuhinjsku krpu, uvijete u roladu i ostavite da se ohladi.
Za pripremu kreme želatinu namočite prema uputi na pakiranju i ostavite da nabubri, a zatim ju otopite na laganoj vatri.
Kiselo vrhnje izmiksajte s vanilin šećerom i otopljenom želatinom pa dodajte slatko vrhnje. Kremu još kratko izmiksajte dok ne dobijete potrebnu gustoću.
Ohlađeni biskvit odmotajte pa premažite kremom. Preko kreme posložite oprane i na kockice narezane svježe jagode (ostavite nekoliko za dekoraciju).
Roladu ponovno zamotajte, prelijte čokoladom glazurom i spremite u hladnjak. Ohlađenu roladu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i svježim jagodama.
Recept pripremila Jannette Razum – slatkisvijet.com