Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Crvenilo lica i kako ga se riješiti

Rosacea je kronična, relativno sporo progredirajuća bolest koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja.

Ne podnosite promjenu temperature, ni ne pomišljate na izlazak uz čašu vina ili začinjenu hranu, jer je uvijek rezultat isti – crveni ste i kapilare oko nosa i na licu vam uopće ne pristaju. Što učiniti?

Iako je kamuflaža najlakši način, a i relativno uspješna barem u prvoj fazi bolesti, kada primijetite prve simptome, savjetujem brzu konzultaciju s dermatologom, jer u svim kasnijim fazama bolesti liječenje će biti znatno duže, a i uspjeh liječenja je ponekad upitan. Postoje brojna imena za ovo stanje kože, a zapravo se radi o rosacei, kroničnoj, relativno sporo progredirajućoj bolesti koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja.Prvu fazu karakterizira crvenilo lica – povremeno, nakon izlaganja toplini ili konzumiranjem vrućih ili alkoholnih pića te začinjene hrane, ili trajno neovisno o vanjskim čimbenicima. U ovoj fazi su vidljive i teleangiektazije (proširene kapilare) koje prvo nastaju na dorzumu i krilima nosa, a potom se šire i na druge dijelove lica. U ovoj fazi bolesti liječenje je najučinkovitije te prve znakove treba prepoznati na vrijeme i započeti neki od sljedećih postupaka.

Ovakvi pacijenti uglavnom imaju jako osjetljivu kožu, a aplikacija bilo kojeg lokalnog preparata može izazvati osjećaj pečenja ili zatezanja. Tada je važno započeti njegu kože neutralnim preparatima za obnavljanje oštećene kože. Uz obaveznu upotrebu zaštite od sunca SPF 50+ obnavljanje zaštitne barijere će pospješiti emolijentna sredstva, a do potpunog smirivanja preporučljiva je peroralna antibiotska terapija kroz mjesec dana. Nakon toga može se započeti lokalna terapija preparatima koji smanjuju upalu kao što su azelaična kiselina, metronidazol, retinoidi. Svakako će biti potrebno nekoliko mjeseci da bismo dobili rezultate liječenja.

Elektrokoagulacijom i radiovalnom koagulacijom se mogu ukloniti vidljive krvne žile. Uglavnom je potrebno provesti nekoliko postupaka. Nakon toga, kroz nekoliko dana koža je crvena, edematozna i na mjestima tretiranja nastaju kraste koje kroz nekoliko dana same otpadnu bez ožiljka. Posebno je važno kožu zaštiti od sunca kroz cijelo vrijeme terapije i oporavka.Crvenilo i vidljive krve žile se vrlo efikasno tretiraju i laserima. Neablativnim laserskim postupkom djelujemo na vaskularne strukture u papilarnom dermisu i nježno, bez oštećivanja epidermisa utječemo na koagulaciju krvnih žila te na taj način smanjujemo utjecaj vanjskih faktora na njihovu fragilnost i daljnju progresiju bolesti. Istovremeno s neablativnim laserom kojim djelujemo na difuzno crvenilo, možemo tretirati i pojedinačne kapilare. Za potpuni rezultat potrebno je učiniti najmanje 6-8 laserskih tretmana kroz godinu dana, tijekom nekoliko godina. Jednom kada se postignu rezultati, potrebno je povremeno ponoviti postupak, radi dugotrajnijeg učinka. Svakako je dobro započeti terapiju u hladnijim mjesecima, ali neablativni laserski postupci se mogu raditi tijekom cijele godine, ali nikada ne zaboravite SPF 50+.

Rocasea papulopustuloza je drugi, teži oblik bolesti karakteriziran stalnim crvenilom, brojnim teleangiektazijama (proširenim kapilarama) te papulama i pustulama (gnojni prištevi). Postoje brojne terapijske metode koje se primjenjuju u ovoj fazi bolesti, ali je uvijek najučinkovitija kombinirana terapija. U lokalnoj terapiji koriste se antibiotici (klindamicin, eritromicin i metronidazol), azelaična kiselina, benzoyl peroxide, retinoidi.

Potrebno je najmanje kroz 2 mjeseca provoditi lokalnu terapiju da bismo dobili rezultate. Također je učinkovita kombinacija glikolne kiseline s oralnim antibioticima. Kemijski piling (AHA) se može raditi svaka 2-4 tjedna, a potom pacijenti sami apliciraju preparate glikolne kiseline u kremama u znatno nižoj koncentraciji. Sistemska terapija se također mora uzimati kroz duže vrijeme. Niske, neantibiotske doze doksiciklina (40 mg) uzimaju se jednom na dan kroz nekoliko mjeseci radi zaustavljenja upale. Također se mogu uzimati i uobičajene doze oralnih antibiotika kao što su doksiciklin, eritromicin, minociklin te azitromicin i klaritromicin. Već nakon 3-4 tjedna dolazi do značajne redukcije upale, papula i pustula. O protokolima liječenja postoje različiti stavovi među stručnjacima, no sigurno je najbolji protokol liječenja onaj koji će uistinu dovesti do izlječenja.Po završetku liječenja, održavamo postignute rezultate neutralnim pripravcima, neablativnim laserskim postupcima te obaveznom zaštitom od sunca uz izbjegavanje provocirajućih čimbenika. U posljednjoj fazi bolesti dolazi do zadebljanja kože, najčešće nosa tzv. rhinophyma, ali i drugih dijelova lica. U toj fazi se moraju zadebljani dijelovi kože ukloniti kirurškim putem, laserom, dermoabrazijom, elektrokoagulacijom ili radiokirurškim metodama. Novije generacije erbijskog ili frakcijskog lasera su manje agresivne i vrlo učinkovite no postupak je potrebno ponoviti ponekad do 3 puta. Dermoabrazijom se uklanjaju površinski slojevi kože, a procesom cijeljenja stvaraju se novi, glatki slojevi kože. Najpopularnije i vrlo učinkovite su ipak elektrokoagulacija i radiokirurška (radiovalna) ablativna metoda kojima se mogu potpuno remodelirati zadebljani slojevi kože s izvanrednim estetskim rezultatom.

Poseban oblik rozaceje je okularni oblik, koji se može javiti samostalno, ali i zajedno sa svim prije navedenim oblicima bolesti.

Poliklinika Dermalife

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Savjeti stručnjaka

Osim uzimanja lijekova, nekoliko kućnih lijekova može pomoći u otčepljenju nosa.

She Book Club

U knjizi Zašto smo bolesni ugledni svjetski znanstvenik dr. Benjamin Bikman, jedan od vodećih svjetskih autoriteta kada je riječ o istraživanju metaboličkih poremećaja...

Drama Queen

Nisam uspjela. Mislim da je svakom čovjeku teško priznati da nije uspio.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.