Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Čudo iz prirode – piskavica

Naime riječ je o piskavici, biljci izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam, čiju je ljekovitost prvi zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se iznova otkrivaju njena blagotvorna djelovanja na sveopće zdravlje ljudskog organizma.

Ubrzan način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabjela funkcija organa za probavu, detoksikaciju i transport hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi kao i prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije.

Nepravilna i brza prehrana kao i nezdrava priprema hrane, nedostatak fizičke aktivnosti i boravka u čistom okolišu, nedostatan odmor i loša kvaliteta sna, prekomjerna upotreba lijekova neki su od uzroka epidemije kroničnih bolesti razvijenog zapadnog svijeta. Iako današnje društvo sve više i više raste i razvija se gotovo u nedogled, ono isto tako posrće pred napadima brojnih modernih uzročnika kroničnih bolesti. Iako se vidi da je zapadni čovjek danas potpuno zaboravio i odbacio prirodu, a počela je čini se i ona njega, jednu svoju skrivenu i zaboravljenu tajnu nam je ipak otkrila.

Drevni, antički lijek!

Jedna biljka, poznata još i antičkom čovjeku, sve više pobuđuje interes znanstvenika koji svakodnevno otkrivaju njena brojna ljekovita svojstva. Naime riječ je o piskavici, biljci izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam, čiju je ljekovitost prvi zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se iznova otkrivaju njena blagotvorna djelovanja na sveopće zdravlje ljudskog organizma.

Ako niste znali poslovicu „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana,“ koju je prvi i izrekao sam Hipokrat, a prvi čuli njegovi slušatelji, onda znajte da je piskavica doista i hrana i lijek. Brojni biološki aktivni spojevi prisutni u ekstraktu sjemenja piskavice povećavaju vitalnost organizma i potiču proces samoiscjeljenja, a to je upravo karakteristika ljekovitog djelovanja pripravka iz prirode.

Za ekstrakt sjemenki piskavice pouzdano se zna da snižava razinu glukoze u krvi, odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2 (čak i dijabetičari smiju uzimati male količine meda a piskavica u kombinaciji s medom još brže ispoljava svoje djelovanje).

Uzimanjem ekstrakta piskavice u medu ili u ulju piskavice, prije jela značajno snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će Vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti što vam može smanjiti želju za međuobrocima.

Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Osim toga, ekstrakt sjemenki piskavice ima i osobite hormonalne učinke te se preporučuje uzimati kao prirodna hormonska terapija.

Prirodna hormonska terapija

Ekstrakt piskavice je bogat fitosterolima, biljnim spojevima koji djeluju kao agonisti hormonalnog djelovanja i tako potiču pravilan rad muškog i ženskog hormonskog sustava. Naime, pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, općenito lošeg libida i impotencije, te neplodnosti, a kod ženskih tegoba pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona, sprječava pojavu osteoporoze i osteopenije, pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava tegobe kod PMS-a (bolove, valunge, napetosti) te čak povećava obline ženskih grudi.

Također, ekstrakt piskavice utječe i na aktivnost štitne žlijezde jer ima regulacijski učinak na metabolizam joda i hormona štitnjače. Oni djeluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalna razina u tijelu regulira brojne fiziološke učinke, poput povećanja potrošnje energetskih zaliha iz masnog tkiva i snižavanja razine šećera u krvi.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti-age učinak. Isto tako sprječava nastanak i pomaže kod izlučivanja žučnih kamenaca jer smanjuje metabolizam kolesterola i njegovo deponiranje u žuč, smanjuje veličinu žučnih kamenaca i eliminira višak kolesterola iz žuči. Sprječava i formiranje bubrežnih kamenaca (tj. kalcijevog oksalata u bubrezima) i pomaže u njihovom razbijanju i izlučivanju iz bubrežnog tkiva.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i analgetsko i protuupalno djelovanje jer djelotvorno ublažava prijenos bolnih podražaja. Tako pomaže kod glavobolja, reumatskih bolova, bolova uzrokovanih karcinomom, ali i smiruje upalne procese kod artritisa (upala zglobova), neurodermitisa i psorijaze (upale kože), gastritisa (upala želuca), otitisa (upala uha) i drugih upala (-itisa), čime vraća optimalno zdravstveno stanje cjelokupnog organizma.

Najbogatiji biljni prirodni izvor željeza

Piskavica je najbogatiji biljni prirodni izvor željeza (33mg/100g) što je važna osnova za dobar imunitet.
Isto tako pomaže kod blažih i težih psihičkih stanja (tjeskoba, depresija, bipolarni poremećaj) tako što povećava razinu dopamina i serotonina, neurotransmitera ugode i sreće te tako popravlja raspoloženje i vraća zdravo stanje svijesti. Također dokazano stimulira i aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pritom pojačani anabolički učinak izaziva ubrzan rast i razvoj novog tkiva, mišićnog, vezivnog, koštanog i drugog, i na čijem prirodnom djelovanju su jako zahvalni mnogi sportaši, atletičari i bodybuilderi. I kao najbolje za kraj, ekstrakt piskavice dokazano pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza te značajno smanjuje pojavu zdravstvenih komplikacije kod zloćudnih oboljenja.

Toplo se preporučuje kao prevencija, ali i terapeutik kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate. Iako se zdravlje ne može kupiti, kad je u pitanju piskavica, postizanje optimalnog zdravlja je samo pitanje vremena. Zato se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom i posegnite za zdravljem na način kako ga je priroda zamislila.

Autoe fitoterapeut Ivo Bačlija, Matičnjak sativa d.o.o.

Više

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Duh i tijelo

Četrdesete mogu biti izazovne godine, a većina žena se u tom životnom razdoblju suočava s promjenama u raspoloženju, ali i na tijelu.

Seks

Navest ćemo vam neke od posljedica ako ga prestanemo upražnjavati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.