Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

6. hrvatski dan mimoza najavljuje Međunarodni tjedan borbe protiv zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka zato su zajednički pokrenuli inicijativu za prevencijom raka vrata maternice koji se na godinu u svijetu dijagnosticira u 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti. Na konferenciji za novinstvo predstavljen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji uključuje svake tri godine preglede žena PAPA testom.

Zahvaljujući inicijativi Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor proglasio je treću subotu u siječnju Danom mimoza Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice kako bi se upozorilo da su edukacija, cijepljenje i probir temelj dobre prevencije raka vrata maternice. Od 1. prosinca 2012. provodi se i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Rajkom Ostojićem u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Tim programom obuhvaćene su sve žene u dobi od 25-64 godine koje se pozivaju na PAPA test svake tri godine. Taj pregled je jednostavna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Cilj programa jest smanjiti pojavnost raka vrata maternice 80% u roku od 13 godina od početka programa.Najčešće su oboljele žene između 35 i 49 godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini). Od raka stidnice i rodnice oboljele su ukupno 82 žene, tisuće žena imale su prekancerozne promjene u PAPA nalazima a HPV uzrokuje i više od 60 vrsta genitalnih bradavica u muškaraca i žena. Liga se zato zauzima da se počne s provedbom Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7% slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om. Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70% populacije imati šansu zaražavanja barem jednim tipom humanog papiloma virusa.

"Hrvatska liga protiv raka pozdravlja početak provedbe Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice. U Sloveniji je zahvaljujući njihovom programu koji uključuje probir i cijepljenje, od godine 2003. smanjena pojavnost raka vrata maternice 39%. Takvim rezultatima nadamo se i u našoj zemlji", rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Damir Eljuga.

Na konferenciji je istaknuta i važnost cijepljenja čija svrha jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om. Te bolesti su rak vrata maternice, premaligne genitalne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te vanjske genitalne bradavice. Cijepljenje je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina.U 2013. godini organizirat će se 6. hrvatski dan mimoza (19. siječnja), kojim se istodobno najavljuje Međunarodni tjedan borbe protiv raka vrata maternice, u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Bjelovaru, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, Novoj Gradišci, Gospiću, Našicama, Đurđenovcu, Senju, Labinu, Kaštelima, Imotskom, Kninu, Šibeniku, Jastrebarskom, Velikoj Gorici i drugim gradovima u kojima će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju raka vrata maternice.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Dana mimoza su: predsjednik Republike Hrvatske gdin. Ivo Josipović, Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, Grad Zagreb-Ured za zdravstvo i branitelje

Glavne poruke javnozdravstvene akcije Budi Zdrav(k)a su:

Edukacija – Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje – Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!
Probir – Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Postoji generalizirana vulvodinija, stanje kada bol zahvati cijelu vulvu, dok je lokalizirana vulvodinija češći oblik koji pogađa veći broj žena.

Život u dvoje

Odavno je poznata ona da žene žele više nego što im treba, a muškarci daju manje nego što bi mogli.

Zdravstveni karton

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene lezije vrata maternice, a rjeđe se...

Život u dvoje

...a vi ih obožavate.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.