Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Depresija, neplodnost, gubitak kose… Iznenađujući simptomi koji otkrivaju da nešto nije u redu sa štitnjačom

Ako štitna žlijezda ne radi kako treba, posljedice na organizam mogu biti brojne, a ponekad će to otkriti neobični simptomi na koje morate obratiti pažnju.

Ako štitna žlijezda ne radi kako treba, posljedice na organizam mogu biti brojne, a ponekad će to otkriti neobični simptomi na koje morate obratiti pažnju.

Možda ste već i upamtili one poznate simptome bolesti štitnjače, te male žlijezde koja se nalazi na vratu; kada je ona preaktivna razvija se stanje poznato kao hipertireoza  koja označava proizvodnju previše hormona. Otkrit će je simptomi poput preznojavanja, gubitka kilograma, ubrzanog rada srca…

Usporeni rad štitnjače ili hipotireozu otkrivaju drugi simptomi – nakupljanje kilograma, stalan osjećaj hladnoće i usporen rad srca. Postoje i manje poznati simptomi koji će otkriti probleme sa štitnjačom, a ako ih primijetiti najbolji je savjeti da o njima razgovarate s liječnikom.

Izdvajamo pet iznenađujućih simptoma koji mogu otkriti probleme s radom štitnjače.

Depresija

Čini se da ovo stanje danas najčešći psihički problem koji utječe na sve više ljudi; na njihovo razmišljanje, ponašanje i emocije, a ako se ne liječi može uzrokovati dugotrajne probleme i smanjiti kvalitetu života pojedinca jer donosi i gubitak interesa za aktivnosti koje su osobu nekad činile sretnom, javlja se stalan osjećaj tuge i bespomoćnosti.

Ako štitna žlijezda ne radi kako treba, rad metabolizma će se usporiti a vi ćete radi toga biti umorni, slabe koncentracije, ali se može se javiti i depresija. Posljedica je to usporednog rada štitnjače kada se ne proizvodi dovoljna količina serotonina u mozgu, a tada se javlja osjećaj tuge i anksioznosti. Kako znati da se depresija javila kao posljedica nepravilnog rada štitnjače? Ako koristite lijekove koji bi vaše raspoloženje trebali poboljšati ali vi to ne primjećujete – posjetite liječnika radi razgovora i pregleda.

Technology photo created by peoplecreations - www.freepik.com

Gubitak kose

Radi gubitka kose će patiti i žene i muškarci, a ponekad u pitanju nisu geni ili manjak minerala ili vitamina, već uzrok može biti i vaša štitnjača.

Kada je metabolizam usporen, tijelo koristiti puno energije kako bi zaštitio vitalne funkcije, a zaštita kose sigurno nije jedna od njih… Nagli gubitak kose, suha ili ispucala kosa često se javljaju kao simptomi problema sa štitnjačom. Ako na kosu pazite, jedete pravilno i u obitelji se nisu javili problemi s gubitkom kose, možda je vrijeme da posjetite endokrinologa koji će provjerite stanje vaše štitnjače.

Sindrom karpalnog kanala

Zanimljivo je kako ta neugodna bol u zglobovima i mišićima, pa čak i u petama, stopalima ili šakama mogu biti simptomi nedijagnosticiranih problema sa štitnjačom. Upala će se često otkriti upravo kada se javi oticanje tkiva, a to može isto tako biti simptom bolesti štitnjače.

Osjetljivost na hladnoću

Ovaj simptom ima smisla: neaktivna štitnjača će tijelo lišiti energije i topline, a ako vam je često hladno i ne možete pronaći uzrok, možda je u pitanju simptom kojeg biste trebali spomenuti liječniku.

Neplodnost

Puno je stvari koje mogu utjecati na prirodni menstrualni ciklus i stvarati probleme s trudnoćom, a jedna od njih je i štitnjača. Kako je ona zadužena za proizvodnju hormona, komplikacije koje se javljaju kada pokušate ostati trudni mogu biti posljedica nepravilnog rada tog organa. Problemi koji se često javljaju su smanjena seksualna želja, spontani pobačaji, a ponekad i neplodnost.

Pregled štitnjače bi trebao biti napravljen kada žena ima neredovite menstruacije ili poteškoće sa začećem.

Ne propustite

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Budi fit

Marelice, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Duh i tijelo

Kriza identiteta nije rijetka pojava kod žena svih starosnih dobi, a sljedeći znakovi ukazuju na to da upravo prolazite kroz jednu takvu krizu.

Duh i tijelo

U današnjem svijetu gdje je planiranje i predviđanje ključno za osobni i profesionalni uspjeh, često smo skloni zaglaviti u beskrajnim razmišljanjima o tome što...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.