Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Recepttura

Gastronomija

Desert od mlijeka

Iako se radi vrlo jednostavno, desert od mlijeka je vrhunskog izgleda, a njegov blagi mliječni okus osvojit će vas na prvi zalogaj.

Ovaj mliječni desert posebno će oduševiti sve ljubitelje vanilije čija se prepoznatljiva aroma također osjeća, te ga čini još ukusnijim. Iako se radi vrlo jednostavno, desert od mlijeka je vrhunskog izgleda, a njegov blagi mliječni okus osvojit će vas na prvi zalogaj.

Sastojci

  • 10 komada keksa s maslacem
  • 5 žumanjaka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 18 listova želatine ili 30 g mljevene želatine
  • hladna voda za želatinu
  • 520 ml mlijeka
  • 450 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja

Ukrašavanje

  • čokoladne strugotine

Upute

U posudu uliti žumanjke, pa dodati šećer i vanilin šećer. Sve izmiješati ručno s pjenjačom da smjesa postane pjenasta. U posudu na štednjaku prebaciti pjenastu smjesu i doliti mlijeko. Sve zagrijavati na slaboj vatri uz stalno miješanje.

Pustiti da provri. Kad provrije, maknuti sa strane.

Želatinu u listovima namočiti u vodi i pustiti da nabubri prema uputama na pakiranju (ova moja je stajala 5 minuta).

Kad želatina nabubri, izvaditi je iz vode, lagano je ocijediti te ubaciti u smjesu mlijeka i žumanjaka. Dobro izmiješati pjenjačom da se želatina otopi. Zatim ostaviti da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. U ohlađenu smjesu dodati grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dobro sve sjediniti.

Kalup promjera 30×11 centimetara obložiti iskrojenim papirom, pa u njega sipati tekuću smjesu. Kekse s maslacem postaviti na vrh, a neke po potrebi narezati da prekriju cijelu površinu. Kolač treba hladiti u frižideru minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa, te vrlo oprezno odvojiti papir za pečenje od kolača. Po vrhu ukrasiti čokoladnim strugotinama.

Izvor Recepttura

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Gastronomija

Cimet, đumbir, klinčić, vanilija… samo su neki od nezaobilaznih blagdanskih začina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.