Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Dijeta koja oponaša post zapravo pomaže u usporavanju starenja

Spomenuta dijeta uključuje privremeno smanjenje konzumacije hrane kako bi se oponašali učinci gladovanja, odnosno prehranu samo na vodi uz zadržavanje osnovnog unosa hranjivih tvari.

Upuštanje u dijetu koja oponaša post može ponuditi niz zdravstvenih prednosti, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije, Medicinskog fakulteta Yale i AIRC Instituta za molekularnu onkologiju u Italiji, prenosi Zimo.

Spomenuta dijeta uključuje privremeno smanjenje konzumacije hrane kako bi se oponašali učinci gladovanja, odnosno prehranu samo na vodi uz zadržavanje osnovnog unosa hranjivih tvari.

U dvije kliničke studije sa 144 sudionika, dijeta koja oponaša post je pokazala značajne prednosti, uključujući smanjenu otpornost na inzulin, smanjenu masnoću jetre i smanjeno starenje imunološkog sustava.

Ova studija po prvi put pokazuje dokaze za smanjenje biološke dobi iz dva različita klinička ispitivanja, popraćena dokazima o pomlađivanju metaboličke i imunološke funkcije“, ističe Valter Longo, gerontolog iz USC-a. Navedeno istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Sudionici koji su bili podvrgnuti ciklusima ove specifične dijete pokazali su srednju biološku dob 2,5 godine mlađu od kontrolnih skupina, što ukazuje na poboljšanu funkciju stanica i opće zdravlje. Zanimljivo je da te dobrobiti nisu bile vezane samo za gubitak težine, što ukazuje na dodatne mehanizme koji zahtijevaju daljnje znanstveno istraživanje.

Ovo je prva studija koja pokazuje da intervencija temeljena na hrani koja ne zahtijeva kronične promjene u prehrani ili drugim stilovima života može učiniti ljude biološki mlađima, na temelju promjena čimbenika rizika za starenje i bolesti“, rekao je Longo.

Ranije znanstveno istraživanje nagovijestilo je potencijal dijete koja oponaša post u ublažavanju znakova demencije kod miševa i rješavanju pretilosti.

Ohrabreni navedenim otkrićima, znanstvenici zagovaraju uključivanje navedene dijete u zdraviji stil života. Longo potiče zdravstvene djelatnike da razmotre preporuku ciklusa takve dijete osobama s povišenim faktorima rizika od bolesti. Međutim, upozoravajući na drastične promjene u prehrani, Longo naglašava važnost savjetovanja sa zdravstvenim radnicima prije prihvaćanja takvih intervencija.

Izvor: Science Alert

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Savjeti stručnjaka

Kakao, poznat i kao "hrana bogova", stoljećima je cijenjen zbog svojih bogatih okusa i blagotvornih svojstava.

Budi fit

Pronašli smo rješenje koje će vam pomoći da se osjećate i izgledate sjajno nevjerojatno brzo - Juicefast Detox.

Savjeti i preporuke

Održavanje optimalne hidracije ključno je za zdravu kožu. Bez prave količine vode, koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.