Djeca i Facebook

Društvene mreže su već odavno postale dio svačije svakodnevice. Gotovo da je nemoguće ili je bar u pitanju uistinu jako mali broj pojedinaca, susresti nekoga bez da ima Facebook profil. Ljudi se svakodnevno međusobno druže i dopisuju virtualnim putem. Međutim kada su u pitanju djeca, postavlja se cijeli niz pitanja vezan uz društvene mreže i pristupu istima.

Potrebno je biti barem 13 godina star da bi se zahtjev za otvaranjem profila na Facebooku odobrio. Međutim nemoguće je kontrolirati da li će prilikom upisivanja godine rođenja osoba unijeti istinite podatke. Tako su djeca koja imaju manje godina nego je potrebno, bez obzira na uvjete korištenja koji su jasno istaknuti, izloženi svim čarima, ali i onim ne baš toliko očaravajućim sadržajima na mreži svih mreža.

Nadziranje djece i njihovog vremena provedenog na društvenim mrežama je najbitnije u cijeloj priči. Zrelost određenog djeteta da se odgovorno koristi Facebookom je individualna i jedino roditelji mogu biti ti koji će ih kontrolirati. Mnogi smatraju da se djeci ne bi trebalo uskratiti pravo da na taj način ostanu u kontaktu sa prijateljima i rodbinom koje nemaju mogućnosti vidjeti često. Ali ne razmišljaju na način da nije Facebook jedino sredstvo održavanja odnosa s bližnjima.

Također mnogi ne vide ništa loše u tome da im dijete uploada vlastite slike na profil, ali vjerojatno ti isti ni ne razmišljaju na način da je tako djetetova privatnost ugrožena. Laganjem prilikom upisivanja broja godina za otvaranje profila je već samo po sebi problem, a posebice ako je takva laž odobrena i ako je dobila zeleno svijetlo od strane roditelja. U startu se dijete uči da je laž nešto prihvatljivo i normalno.

Nebrojeno puno puta roditelji popuste pod pritiskom samo da bi ih djeca prestala gnjaviti, ali na taj način ne čine uslugu ni sebi ni njima. Treba ne braniti previše jer ste inače na djetetovoj crnoj listi, ali treba i znati koliko dopustiti da stvari ne bi otišle predaleko. Umjereno korištenje Facebooka i pod nadzorom starijih je jedini način da se klincu mlađem od dozvoljenih godina ne uskrati željeno niti da dobije previše.