Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Djeca i novac

Naučite dijete odgovornom odnosu prema novcu.

Odgovoran odnos prema novcu prvenstveno učimo u vlastitoj obitelji. U današnje vrijeme još je važnije naučiti djecu o novcu, kako bi u budućnosti imali što manje problema na financijskom planu. Roditelji su uzor svom djetetu, a što ranije djetetu usadite dobre navike, bit će vam lakše kada dijete uđe u pubertet i kasnije.

Djeca poput spužve upijaju nove informacije, a ako želite da vaše dijete ima pravilan odnos prema novcu, pripazite kakav primjer mu dajete.

1. Upoznajte ga s novcem

Kad vaše dijete postane dovoljno staro i nauči brojeve, pokažite mu koliko kovanica čini deset kuna i razliku između kovanog i papirnatog novca.

2. Ohrabrite ga da sam zarađuje svoj džeparac

Djeci možete davati tjedni ili mjesečni džeparac, ali pokušajte ih naučiti da sami zarade taj novac. Nagradite ih nakon što vam pomognu u jednostavnim kućanskim poslovima. Takav stav naučit će ih odgovornosti i samostalnosti.3. Naučite ga razlici između stvarnih potreba i želja

Svaki roditelj zna da je teško objasniti djetetu da mu doista nije potrebna baš svaka igračka koju želi. Pokušajte mu objasniti razliku između stvarnih potreba i želja za nečim što mu neće biti potrebno za nekoliko dana. Umjesto čestog gledanja televizijskog programa, koji je pun reklama, neka gleda emisije na DVD-ovima.

4. Bankomat nije čarobna kutija za novac

Mala djeca nisu svjesna odakle novac zapravo dolazi. Kad žele slatkiš ili igračku, mogu vidjeti roditelje kako stavljaju plastičnu karticu u bankomat iz kojeg tada izlazi novac. Objasnite mu da je to vaš novac koji ste prethodno odnijeli u banku.Isto tako, objasnite mu kako funkcioniraju kreditne kartice, pokažite mu račune koji dolaze krajem svakog mjeseca.

5. Naučite ga štedjeti za određen cilj

Ako pokušate dijete navesti da štedi, ono neće shvaćati koliko dugo ta štednja traje i za što uopće štedi novac. Dajte mu neki cilj, neka štedi za određenu stvar.

6. Objasnite mu vrijednost novca

Kad vodite dijete u trgovinu, pokažite mu da su neki proizvodi skuplji od drugih. Uključite ga u plaćanje računa. Svaki mjesec pokažite mu račune i objasnite da ih morate platiti. Ne morate mu reći koliko novaca iznosi svaki pojedini račun, ali nemojte skrivati novčano stanje od djece.7. Opasnost posuđivanja i kamate

Objasnite djetetu da kad posudi novac od nekoga, morat će platiti kamate ako kasni pri vraćanju posuđenog. Posudite mu novac i pokažite mu na konkretnom primjeru kako to funkcionira.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Stilist koji uspješan na domaćoj sceni preko 20 godina, Marko Grubnić, gostovao je u podcastu nemoj me.

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Obitelj

Iako su izazovi koje digitalno doba stavlja pred djecu i roditelje ogromni i svakodnevni, prebroditi se mogu jedino zajedno.

Zanimljivosti

Uspješno partnerstvo trgovačkog lanca Lidl Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se četvrtu godinu zaredom. Iza njih su brojni uspješni projekti i akcije,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.