Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Djeca koriste previše kozmetike i to je jako opasno, tvrde dermatolozi

Djecu posebno privlače zabavne ambalaže, ali pritom ne znaju što se u njima krije, a u pitanju mogu biti jake kiseline poput retinola.

Trend korištenja kozmetike kod djece koja nije namijenjena njihovoj koži je u porastu, a ta navika bi mogla ostaviti nepopravljive posljedice, tvrde stručnjaci Britanskog udruženja dermatologa.

Postalo je normalno da djeca traže od roditelja da im se kupi skupa kozmetika jer su to vidjeli na TikToku, piše BBC.

Radi se o tome da mnogi od njih sadrže potencijalno opasne aktivne sastojke koji su namijeni za odraslu koži koje mogu izazvati alergije i ekceme. Djecu posebno privlače zabavne ambalaže, ali pritom ne znaju što se u njima krije, a u pitanju mogu biti jake kiseline poput retinola.

Djeca i kozmetika

Dermatologinja Tess McPherson ističe kako je važno da djeca prime informacije koje su točne kako bi ih mogli razlikovati od netočnih informacija o njezi kože.

“Puno je tih proizvoda namijenjeno za njegu odrasle kože, a posebno za sprečavanje starenja. To što odgovaraju takvoj koži ne znači da odgovaraju dječjoj. Mogu uzrokovati jake iritacije  bez obzira na to koliko godina imate, ali kod djece one mogu biti opasne i problematične. Ako dijete ima osjetljivu kožu ili ekcem, sve se može dodatno zakomplicirati. Uz to, često sadrže mirise koji također mogu prilikom kontakta s kožom izazvati reakcije”, navodi liječnica koja predstavlja Britansko udruženje dermatologa te ističe kako je zabrinuta radi ambalaža na koje djeca reagiraju, često je ona šarena i vesela.

Ti se proizvodi prodaju kako bi pomogli i sve se svodi na ranjivost pojedinca“, pojasnila je te dodala kako roditelji koji žele pomoći djetetu kod odabira proizvoda moraju razgovarati s dermatologom kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Nije potrebno trošiti puno novca na preparativnu kozmetiku i razne kreme i nema smisla očekivati da će vaša koža biti savršena radi nanošenja određenih proizvoda, jer svi dobro znamo da tako nešto ne postoji.

Dodatni je problem što često ne postoje ograničenja pri online kupovini, ali niti u trgovinama, što znači da svatko može kupiti što poželi bez pravog upozorenja.

BBC News je pristupio brojnim trgovcima u UK koji u asortimanu imaju ponudu kozmetike koju djeca često kupuju, a neki od njih su ipak potražili dodatnu edukaciju za čak 2,500 zaposlenika koja uključuje i posebne informacije za mlade kupce i njihove roditelje.

Njega kože kod djece

Dermatologinja Sourab Choudhury, specijalizirana za dječju kožu, smatra kako režim njege kod djece uključuje nježno čišćenje lica, a ako je potrebno može se koristiti nježna krema. I djeca bi tijekom ljeta trebala na lice nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.

Koje je sastojke u preparatima treba izbjegavati?

Stručnjaci dermatolozi znaju da je mlada koža puno osjetljivija, a roditelji bi trebali naučiti koje sastojke treba izbjegavati prilikom kupovine krema kako ne bi došlo do alergija koje su česte kada u pitanju nisu prirodni sastojci.

Mirisi

Svi volimo lijepe mirise, ali proizvodi koji ih sadrže često su povezani s reakcijama poput alergija, dermatitisa i slično…

Parabeni

Koriste se često kako bi proizvod duže trajao u šamponima, kremama i uljima… Kod male djece mogu uzrokovati reakcije.

Formaldehid

U pitanju su isto konzervansi koji sprečavaju razvoj bakterija ali ta kemikalija može voditi do iritacija i alergija. Pametno je izbjegavati kreme, sredstava za čišćenje ili regeneratore i šampone koji ga ne sadrže.

Sintetičke boje

Često se te boje rade od ugljena i potencijalno će iritirati kožu djeteta i može voditi do razvoja alergija. Iako je zabranjen u EU, u Americi se još uvijek može pronaći u kozmetici.

Propilen glikol

Često se nalazi u kremama za lice i kremama sa zaštitnim faktorom, a radi se o organskom alkoholu koji se koristiti kako bi se obnovila koža. Ipak može uzrokovati alergijske reakcije, čak i ako se radi o malom postotku.

Ne propustite

Darivanje

Eau Thermale Avène i u ovoj godini nastavlja s  inovacijama koje oduševljavaju sve skincare entuzijaste.

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Beauty report

Dr. Grandel Ampoule Favorites Box by Marina sadrži 3 ampule Hyaluron at Night, 2 ampule Contour Lift i 2 ampule Retinol.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.