Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Borba za djecu

Djeca rastavljenih roditelja

Krajem ožujka ove godine pjevačica Anđa Marić izgubila je skrbništvo nad svojim devetogodišnjim sinom Gašparom. Sudski proces kojem je svjedočila cijela Hrvatska okončan je nakon tri godine borbe za roditeljsku skrb, a sama odluka ljubljanskog suda izazvala je burne reakcije u javnosti. Tako je na Facebooku osnovana grupa pod nazivom ‘Podrška Anđi Marić da dobije skrbništvo nad svojim sinom Gašperom’ koja je u kratkom roku prikupila preko osam tisuća lajkova. Fotografija Anđe Marić sa sinom osvojila je srca mnogih. Lajkalo ju je preko 22 tisuće Facebook korisnika – pokazavši tako osjetljivost na ovu delikatnu temu pod nazivom borba za djetetom.

Prema izjavi bivše pjevačice rock sastava Flare, sud je nepravomoćnom odlukom skrb dodijelio ocu Primožu Dolničaru, a Marić sina ima pravo viđati svaki tjedan na nekoliko sati, a svaki drugi vikend u potpunosti provesti u njegovom društvu.

razvod 1No iako je njezin slučaj iznimno medijski eksponiran atraktivna riđokosa glazbenica samo je jedna od mnogih koji proživljavaju obiteljsku dramu. Kroz godine smo svjedočili razvodima brojnih estradnjaka, a medije je nedavno preplavila vijest o prekidu splitske pjevačice Severine i sedam godina starijeg srpskog poduzetnika Milana Popovića. Turbulentnoj vezi koja je urodila najljepšim plodom – malenim Aleksandrom – navodno je došao kraj zbog prevelike razlike u karakterima. Joško Lokas prije četiri je godine napustio trudnu suprugu i dvoje djece, a nakon 19 godina veze pukla je i ljubav roditelja male sedmogodišnje Leeloo – Maksima Mrvice i njegove supruge Ane. Neodoljivi nogometaš Niko Kranjčar, kako navode neki mediji, svojoj supruzi Simoni hladno je rekao da se teško koncentrira na nogomet i da mu obiteljski život smetnja u karijeri. Tako slavni nogometaš i njegova supruga već dulje ne žive na istoj adresi, a dok je 27-godišnji Niko i dalje u Londonu, njegova supruga Simona s kćerkicom Loree vratila se u roditeljski dom.

I dok roditelji rješavaju svoje bračne razmirice i unutarnje dvojbe, na djeci ostaje neizbrisiv trag obiteljskih previranja.

‘U periodu postupka razvoda braka roditelja dijete je često izloženo velikom emocionalnom stresu, u sukobu je lojalnosti, podvrgnuto manipulacijama roditelja koji međusobno ne komuniciraju ili komuniciraju na neodgovarajući način. Reakcije djeteta će se razlikovati s obzirom na dob djeteta kao i odnos roditelja prije kao i tijekom razvoda. Važno je da roditelji otvoreno razgovaraju s djetetom o njegovim osjećajima.’, naglasila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Božena Horvat – Alajbegović

razvod 2Naime, donošenje odluke o tome s kime će dijete živjeti nakon razvoda često je stvar dogovora između roditelja, no ponekad se radi o dugotrajnom i mukotrpnom sudskom procesu iz kojeg uvijek jedna strana izlazi poražena s teškim osjećajem nemoći. Važnu ulogu procesu donošenja ove važne odluke ima i Centar za socijalnu skrb čije se mišljenje pribavlja prije konačne presude.

‘Prema statističkim podacima u većem broju slučajeva centri daju prijedlog i mišljenje da dijete živi s majkom, ali pri tome treba napomenuti da se većinom radi o mišljenju koje je u skladu sa sporazumom roditelja. Primjerice u 2012. Centar za socijalnu skrb Zagreb je od 653 mišljenja u 576 slučajeva dao prijedlog da djeca žive s majkom, a od čega je 491 mišljenje u skladu sa sporazumom roditelja.’ pojasnila je Horvat – Alajbegović.

U svakom slučaju, cijena razvoda ponekad je viša od samog odvjetničkog računa i troškova razdvojenog života, ona se ponekad plaća kroz dječji pogled koji žudi za ljubavi drugog roditelja, kroz čeznutljivo pitanje ‘A kada će doći tata?’ i unutarnji nemir.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Kinder Joy of moving Tennis Trophy koji se ove godine održava u šestom međunarodnom izdanju, nastao je 2006. godine prema ideji bivše prvakinje Italije,...

Zanimljivosti

Ira je svog Boba, prvog psa pomagača, dobila prije pet godina i sada priprema Zoe kako bi se Bob umirovio.

Zanimljivosti

Posebno oblikovani spoj eteričnih ulja đumbira, mandarine, komorača i drugog bilja prirodno je ugodne arome koja može utješiti mališane kad je riječ o njihovu...

Beauty report

UV filteri predstavljaju jedini način zaštite kože od oštećenja izazvanih suncem: nezamjenjivi su kad je u pitanju zaštita od sunca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.