Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Dječja mašta pobjeđuje bolove

Pomoću relaksacijskog CD-a djeca zamišljaju da lebde na oblaku, što im pomaže protiv jakih bolova u trbuhu.

Istraživanja u SAD-u pokazala su da se djecu može naučiti kako se maštom boriti protiv bolova u trbuhu. To im omogućava relaksacijski CD koji od njih traži da zamišljaju kako, primjerice, lebde na oblaku, prenosi BBC.

Prema procjenama, čak jedno od petero djece često pati od bolova u trbuhu.

U istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics djeca su sudjelovala u 20-minutnoj terapiji vođene mašte – tehnike koja potiče osobu da zamišlja situacije koje će ublažiti određenu nelagodu.

U istraživanju je sudjelovalo 30 djece u dobi od 6 do 15 godina. Polovina je liječena novom terapijom osam tjedana, a polovina standardnim načinom liječenja.

Čak 73,3 posto djece koja su liječena terapijom CD-om reklo je da je njihova bol smanjena barem za 50 posto do kraja tretmana, za razliku od 26,7 posto djece koja su liječena normalnom terapijom. Kod dvije trećine djece poboljšanja su bila vidljiva i nakon šest mjeseci.

Nije još posve jasno kako tretman djeluje, no studije su pokazale da je to djelomično zato što smanjuje nervozu. Neki znanstvenici misle da tehnike hipnoze smanjuju hipersenzibilnost u situacijama kao što je iritantna bol u trbuhu.

Voditeljica studije dr. Miranda van Tilburg kaže da je posebno uzbudljivo to što djeca tu tehniku mogu iskoristiti i sama.

– Djeca se odlično služe maštom, za razliku od odraslih, koji prije toga moraju svladati mnoge barijere – kaže ona.

Profesor David Candy, pedijatrijski gastroenterolog u bolnici u Zapadnom Sussexu, kaže da je njegov tim isprobao hipnozu u maloj grupi djece koja su patila od teških bolova u trbuhu, te je postigao uspjeh baš kod svakog djeteta.

(www.metro-portal.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Nezavisno istraživanje međunarodne organizacije ICERTIAS sa sjedištem u Švicarskoj, pokazuje da građani Hrvatske smatraju da im najbolji omjer cijene i kvalitete u Hrvatskoj, kada...

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Obitelj

Igra pretvaranja ili igra uloga iziskuje mnogo kreativne energije – djece i roditelja.

Obitelj

Pozivamo vas na Happiest baby školicu za roditelje – ciklus online radionica koje odgovaraju na izazove roditeljstva i potrebe beba u prvim mjesecima i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.