Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Dječji rođendani

Za uspjeh rođendanskog slavlja potrebna je dobra organizacija.

Kako smo upravo proslavili rođendan moje male djevojčice zbog koje je moj blog Marina kuharica na neki način i pokrenut, danas objavljujem pomalo promijenjeno poglavlje "Tata priprema dječji rođendan" iz moje knjige Tatina kuharica. I ovo je poglavlje, poput ostalih (te recepata) nastalo iz razgovora s očevima i roditeljima te mojih iskustava. Bit će mi drago pročitati vaše komentare i iskustva na temu kao i izbor jela i grickalica koje poslužujete ovom prilikom.

Tata priprema dječji rođendan

Prvih nekoliko godina života djeca nisu ni svjesna svojih rođendana. Znaju da se nešto posebno događa i da dobivaju poklone, da se jede torta i da dolaze gosti. No sličan scenarij mogu imati i neki drugi blagdani. Za dobar uspjeh rođendanskog slavlja potrebna je dobra organizacija, kako bi zabava protekla u najboljem redu i kako ne bi došlo do kaosa.

Dječacima je potrebno više kretanja nego djevojčicama, pa za dječake zabavu pokušajte prirediti negdje u prirodi. Pripremite gusarsku potragu za blagom gdje prevrnuto stablo može poslužiti kao gusarski brod. Ovisno o interesima djeteta, možete pripremiti i potragu za kostima dinosaura ili fosilima.

Aktivno provedeno vrijeme s petero, desetero ili čak i više djece, ali i pripreme jela i igara dan ranije, čak i ako imate pomoćnike, mogu biti iznimno naporni. No uz dobar plan i program tata se može opustiti i pustiti da stvari idu svojim tijekom – ali pod kontrolom. Napor je možda golem, ali je upravo vaš trud najdraži poklon djetetu nakon što isprati svoje goste i zadovoljni mu umor preplavi lice. Vama je najdragocjeniji dar njegova sreća i zadovoljstvo.

Nekoliko savjeta za dobru organizaciju:

1. Vrijeme trajanja rođendana

Ograničite vrijeme trajanja zabave na najviše tri sata, jer djeca postanu umorna a možda i razdražljiva. Nakon dva sata ponudite hranu i prije rezanja torte podijelite poklone. Lijep je običaj kada svako dijete slavljeniku uruči svoj dar.

2. Broj uzvanika


Ako rođendan organizirate potpuno sami, pokušajte ograničiti i broj uzvanika, tako da dijete pozove doista samo onu djecu do koje mu je stalo.

3. Mjesto održavanja


Ako nemate mogućnosti ili želje za proslavom u stanu te namjeravate rezervirati vanjski prostor ili neku igraonicu, tada o mjestu održavanja rođendana morate odlučiti mjesec do mjesec i pol dana unaprijed. Moj sin nikada nije volio hamburgere i restorane “brze hrane”, ali to nije jedini razlog zbog kojega nam nikada nije palo na pamet da ga vodimo u neki fast food restoran na proslavu rođendana. To je vrlo neosobna vrsta ponude, a pitanje je želite li takvu zabavu za svoje dijete.Raspitajte se tko je s djecom: obično uz jednog ili dva roditelja djecu animira i pedagog. Danas se kvalitetne i za djecu zanimljive proslave rođendana nude na sve više mjesta. Rođendanske zabave se organiziraju i primjerice u kazalištu marioneta, zoološkom vrtu ili prirodoslovnom muzeju. Pokušavajte uskladiti želje i interese svoje djece s financijama kojima raspolažete.

Mjesto održavanja rođendana, kao i tema, vjerojatno će se razlikovati za dječake i djevojčice. Manje djevojčice mogu biti u manjem zatvorenom prostoru i biti zadovoljne igranjem društvenih igara ili crtanjem. Dječacima boravak u manjem zatvorenom prostoru teže pada, a zabava bi se mogla pretvoriti u nekontroliranu jurnjavu i skakanje po cijelom stanu. Ukratko – u noćnu moru roditelja i susjeda. Ako se cijela zabava ne održava negdje u prirodi, idealno je malo projuriti parkom ili livadom, dovesti kući djecu na jelo i tortu te ih potom pustiti da se još malo igraju sa slavljenikovim igračkama.

3. Roditelji nisu uzvanici

Na zabavu oprezno pozovite djecu bez roditelja, kako biste svu pažnju usredotočili na djecu a ne na roditelje. Najbolje je u pozivnici naglasiti kada roditelji mogu doći po dijete.

4. Pozivnice

Neki će reći da su pozivnice dodatna gnjavaža ili trošak. Možda za odrasle, ali ne i za djecu. Djeca obožavaju dijeliti i primati pozivnice. Zbog njih se odmah osjećaju posebno, stave ih na istaknuto mjesto ili pričvrste magnetom na hladnjak, te stalno gledaju i pitaju kada će konačno rođendan njihovog prijatelja ili prijateljice.

Pozivnice možete, ali i ne morate slati poštom. Naravno, moguće ih je zbog štednje uručiti pozvanom djetetu u prisutnosti odrasle osobe, kako se ne bi zagubile putem. Ali možete ih poslati i poštom jer djeca jako vole primati pisma i razglednice. I to daje posebnost događaju.

Moj je sin gotovo sve svoje pozivnice izradio sam, rukom ili na našem “pintjuteru”. Pozivnice je lako naći i na internetu i umnožiti ih u kopiraonici.

5. Preodijevanje ili maskiranje

Djeca mlađa od 4 godine teže shvaćaju maskiranje. Oni stariji obožavaju se presvlačiti pa možete oragnizirati tematski party gdje su svi primjerice gusari ili pak vitezovi, kraljevi i princeze. Za vaše dijete i njegove uzvanike uzbuđenje oko nadolazeće tematske zabave utoliko je veće, a za vas je priprema donekle jednostavnija. Maskirani tata slavljenika dodatno pridonosi dobroj atmosferi. Tata maskiran u Jacka Sparrowa (iako se pretpostavlja da manja djeca nisu gledala Pirate s Kariba, ali prepoznaju lik) ili kauboja sigurno će izazvati vriskove oduševljenja kod malih uzvanika.

6. Torta, jelo i piće


Vrhunac svakog rođendana je, naravno, rođendanska torta i ona ne smije izostati. Budući da djeca za vrijeme igre itekako ogladne, potrebno je prije torte ponuditi i nešto “konkretnije”. Uzbuđenje na zabavi uvijek je na visini i nema se vremena za pravi obrok. Priprema se hrana koju doista voli većina, koja se nabrzinu razgrabi i po mogućnosti pojede rukama. Tortu i slatke stvari napravite barem dan unaprijed, a ostalu hranu pripremite na dan održavanja rođendana.Osigurajte dovoljno vode u bocama te kupite dovoljno sokova bez šećera (primjerice, od jabuke) kako ni jedno dijete ne bi ostalo žedno. Ako niste u mogućnosti kupiti sokove u tetrapaku, pobrinite se da svako dijete dobije svoju plastičnu čašu na koju možete flomasterom napisati imena.

7. Poklon-vrećica za uzvanike – poklon za odlazak kući

Vrlo mali gosti teška se srca odvajaju od dara koji su donijeli na poklon slavljeniku. No zato su uvijek svi presretni kad na odlasku u ruke dobiju vrećicu punu iznenađenja.

Obično su u vrećici slatkiši i pokoja sitnica kao što su šiljila ili gumice, olovke ili male figurice, bilježnice i slično, ovisno o dobi uzvanika. Kod nas se sadržaj vrećice iz godine u godinu mijenjao, pa smo jedne godine imali i bojanku s temom dinosaura – s crtežima koje smo sami pripremili i kopirali. Dio sadržaja može se skinuti s interneta, a ako vam to nije dostupno, možete kopirati crteže koje je dijete samo naslikalo ili preslikalo.

Za najposebniji dan u godini sve mora biti posebno. Svaki se slavljenik na kraju dana jako ponosi svojim poduzetnim i cool tatom, a uspješno slavlje s prijateljima ostaje mu u najdražem sjećanju.

Rođendanska check-lista:

Mjesec do mjesec i pol prije slavlja:
– odrediti i rezervirati mjesto održavanja; napraviti i poslati pozivnice, odrediti temu radi maskiranja djece
– razmisliti o igrama koje će se igrati kako bi se nabavilo potrebno

Nekoliko dana prije:
– provjeriti tko sve dolazi i koliko je ukupno djece uzvanika

Dva dana prije:
– torta i poklon-vrećice za male uzvanike

Dan prije:
– slatka jela, muffini ili keksi
– kupiti sve sastojke za hranu koju ćete pripremati na dan održavanja rođendanske zabave
– okititi stan i pripremiti kostim za svoje dijete, ako je riječ o kostimiranoj zabavi

Na dan održavanja:
– pripremiti jelo i ukrasiti tortu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

U suorganizaciji Montessori Global Educationa i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Kući Europe održan je panel koji je okupio predstavnike brojnih istaknutih organizacija,...

Zanimljivosti

Društveni kalendari za rujan i listopad uvijek su prepuni raznih svečanosti dragih ljudi u našim životima, što znači da ćemo svoje mjesto za stolom...

Darivanje

Vrhunski ručno rađeni tekstilni proizvodi nove kolekcije Bubaba by FreeON upravo nam to pružaju.

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.