Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Djevojački road trip do Lisabona

Europa, auto, tri cure na pragu 30-te i cesta su ključne riječi.

Za početak je važna ideja. Nama je pala jedne vesele noći u jednom klubu na Jarunu. Bilo je to prvo okupljanje cura nakon mora.

Kad shvatite da je pred vama duga godina, nekima isprekidana zbog novogodišnjih putovanja ili skijanja, ali uglavnom mnogima monotona i hladna, tada vas kroz godinu jedino može održati plan za nešto potpuno drugačije, otkačeno, uzbudljivo i nezaboravno.

Ima nešto u onoj Coelhovoj izreci „ Kad nešto odista želiš, cijeli svijet se uroti da ti se želja ostvari.

Nas tri smo, kao studenti i potplaćeni radnici, samo snagom želje to i ostvarile, četvrta se dugo držala, ali je, opet svojom željom – otpala.

Zloguki komentari

Morate računati na komentare da će vam puknuti guma, da vaš auto nije dobar za takav pothvat (makar imali odlično opremljen SUV star dvije godine). Zatim da treba mnogo kompliciranih papira izvaditi, da će vas opljačkati Talijani ili Španjolci ( bez veze, na kraju su nas Francuzi u gradu simboličnog imena Toulouse iliti to-lose).No nama je cilj bio Lisabon, sad kojim putem tamo i natrag, varijacije su na temu.

Od velike pomoći je stranica www.viamichelin.com. Izračunale smo da nam je dva tjedna sasvim dovoljno za taj put s tim da smo na cilju bile svega tri noći.

Do istog smo vozile 6 dana, te laganini i coolerski u jednom smjeru prešle oko 3.000 km.

Usputna stajališta najveća iznenađenja

Fora je kad već prevaljujete toliki put da što više toga usput i vidite. Možda si kao točke noćenja možete zadati veća i poznatija turistička mjesta, čisto da vidite zašto se diže tolika fama oko Nice, Monte Carla, St. Tropeza, Toulousa, Madrida i Barcelone, ali usput se može vidjeti mnogo ljepša i zanimljivija manja mjesta, koja ni nema na karti ili turističkom vodiču.

Mi smo tako točke noćenja izabrale u Piacenzi (IT)- Marseillu (FR) – San sebastianu (ESP) – Lisabonu (PRT) – Madridu (ESP) – Barceloni (ESP) – na trajektu – Padovi (IT).I bez rentanja, auto nam je bio najveći trošak. Samo trajekt od Barcelone do Genove je koštao 339 eura i to za auto, tri osobe i kabinu s prozorom – kroz koji se ništa ne vidi. Kartu smo kupili gotovo dva mjeseca prije preko hrvatske poslovnice u Rijeci.

Daljni trošak su cestarine, koje su definitivno najskuplje u Francuskoj, a najjeftinije (gotovo ih i nema) u Španjolskoj.

Put od 1.000 €

Hosteli, čak i kada napišu da imaju parking, uglavnom nemaju – pogotovo oni u centru. Ipak, neke hostele, poput Living lounge hostela u Lisabonu ne bih mjenjala ni za 5* hotel. Ima i to svojih čari upoznati mlade i otkačene ljude iz Tajvana, Alabame, Mexica, Texasa, New Yorka i Australije.

Važno je napomenuti kako vam za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Španjolsku, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Tursku, u države bivšeg Sovjetskog Saveza, zemlje Beneluksa i Skandinavije, te u svim izvaneuropskim zemljama treba međunarodna vozačka, a ako posuđujete auto i punomoć.

Sve to možete vrlo jednostavno obaviti u TOURing poslovnicama.Osim toga nisu potrebni više nikakvi posebni dokumenti, samo devize. Nama je sa svim troškovima ovog dvotjetnog putovanja, uključujući mali shopping, bilo dovoljno 1.000 eura.

Nastavak priče slijedi…


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Sa svojom kombinacijom zaštićene prirode, inovativnog duha i kozmopolitizma, Njemačka kao putnička destinacija ima idealne sastojke za iznimna iskustva održivog odmora koja doprinose zaštiti...

She Book Club

Simon Reeve jedan je od vodećih britanskih dokumentarista, koji je proputovao te snimao u više od 120 zemalja diljem svijeta.

Putovanja

Vole je planinari, biciklisti, ljubitelji aktivnog odmora i netaknute prirode, ova zelena oaza u srcu Slavonije jedna je od pet gora Požeško-slavonske županije i...

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.