Do ravnog trbuha uz orašaste plodove

Kada pokušavate istopiti suvišne kilograme i postići tako željeni ravni trbuh, svaka, pa i najmanja pomoć, dobrodošla je. Španjolski stručnjaci donose najnoviji savjet: u svoju svakodnevnu prehranu uključite orašaste plodove i pripremite se na topljenje šlaufa!

Za zdravstvene dobrobiti dovoljno je pojesti 30g neoguljenih oraha, badema ili lješnjaka svakog dana.

Istraživači Odsjeka za ljudsku prehranu Sveučilišta Rovira i Virgili pratili su 40-ak osoba s metaboličkim sindromom kroz razdoblje od 12 tjedana. Ispitanike su podijelili u dvije skupine: jedni su u svoju prehranu uključili povećane količine orašastih plodova dok ispitanici druge skupine nisu jeli ove zdrave grickalice. Ustanovljeno je kako su osobe koje su jele orašaste plodove imale veću razinu serotonina – ovaj je hormon najpoznatiji zbog svog djelovanja na mozak i raspoloženje (kada mozak proizvodi serotonin, osjećamo se sretno).

Otprilike 90% serotonina nalazi se u želucu, a ostatak je u središnjem živčanog sustavu gdje upravlja našim raspoloženjem i apetitom. Također, masnoće, proteini i vlakna iz orašastih plodova pomoći će vam dulje zadržati osjećaj sitosti pa ćete tako manje jesti tijekom dana.

Na tragu španjolskih istraživača su i američki stručnjaci, koji su početkom godine zaključili kako konzumacija pistacija pomaže zdravlju srca. "Pistacije skrivaju raznolikost zdravstvenih dobrobiti: potpomažu držanje težine pod kontrolom i omogućuju krvožilno zdravlje. Naše otkriće kosi se s krivim općim uvjerenjem kako bi se ovi orašasti plodovi trebali isključiti iz prehrane kako bi se smanjio unos kalorija ", tvrde iz američkog Ministarstva poljoprivrede, koje je provelo studiju.

Ordinacija.hr