Domaći maslac od kikirikija gotov za 5 minuta

Kikiriki maslac je superhrana koju često odbacujemo, redovan izbor na jelovniku sportaša, koji na prvi pogled ima visoki udio masti i kalorija, ali morate uzeti u obzir odakle te kalorije dolaze i na koji način te stvari funkcioniraju kako bi vas održali zdravim.

Dobra vijest je da ge ne morate tražiti i kupovati, jer ga možete napraviti i sami!

Prednost domaćeg maslac od kikirikija je činjenica da sami možete kontrolirati okus ovog namaza. Bilo da volite više ili manje slatko, domaći maslac od kikirikija možete praviti po vlastitom ukusu!

Domaći maslac od kikirikija

Potrebni sastojci:

  • 400 g očišćenog kikirikija
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja
  • … i blender, multipraktik ili sjeckalica!

Za maslac od kikirikija možete koristiti kikiriki koji najviše volite – pečeni, slani, neslani ili miješani.

Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete prije dodavanja u blender malo poškropiti vodom i propržiti u pećnici zagrijanoj na 200 C, dok ne dobije lijepu svijetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta), no nama je jednako ukusna i sirova varijanta.

Sastojke jednostavno pomiješajte u blenderu ili sjeckalici i meljite dok ne dobijete glatku smjesu. Za to vam je potrebno svega nekoliko minuta, a sami možete odlučiti hoće li namaz biti hrskav ili gladak.

Ako želite da maslac bude slađi, dodajte med sve dok smjesa ne bude slatka po vašem ukusu!

Kikiriki maslac može stajati u hladnjaku i do 3 mjeseca.

Također, djeca ga obožavaju, te se može koristiti kao brz doručak ili užina. Poznato je i da se kikiriki maslac može koristiti u pravljenju kolača, torti i energetskih pločica.