Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna u samo tri koraka

Jednostavna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade.

Jednostvna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade. Torta se radi iz samo tri koraka. Prvo, na pari se otope čokolada i maslac. Drugo, žumanjci i šećer se pjenasto izrade te im se doda kakao, otopljena čokolada i maslac. Treće, umiješaju se bjelanjci. I gotovo!  Torta je spremna za pećnicu.

Recept smo našli na blogu bakeme.com.hr.

SASTOJCI
  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 220 g šećera
  • 65 g kakaa
  • pola žličice soli
PRIPREMA

Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 – 24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a rubove mu namastite.

Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće i otopite na pari. Stavite ih u zdjelu otpornu na toplinu, primjerice staklenu posudu. U lonac s debljim dnom ulijte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite zdjelu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam zdjela samostalno stoji i ne upada u lonac te da je voda ne dodiruje.

Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok vam voda ne zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i postavite zdjelu s čokoladom i maslacem. Povremeno miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Maknite sa strane i ostavite da se malo ohladi.

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke stucite u snijeg (neka vam ne bude prečvrst, treba nam mekaniji snijeg – soft peak). Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom izradite pjenasto dok ne posvijetle i udvostruče svoj volumen. Miksajte ih oko 7 minuta.

Žumanjcima dodajte kakao u prahu i sol pa kratko miksajte.

Smjesi žumanjaka sada dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo ohladili. Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.

Preostaje nam samo da umiješamo bjelanjke. Ovo radimo špatulom. Bjelanjke ćemo umiješati iz 3 dijela. Prvu trećinu umiješajte brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija.

Drugu trećinu bjelanjaka umiješajte lagano i nježno radeći kružne pokrete od dna posude prema van. Kružite u istom smjeru i budite nježni. Ovaj korak je bitan kako ne bi izbacili zrak iz bjelanjaka (oni su zaduženi da nam torta bude lijepo visoka).

Zadnji dio (treću trećinu) umiješajte jednako kao i drugu ( nježnim kružnim pokretima).

Tortu izlijte u kalup. Pecite je 40- 45 minuta. Pazite da je ne prepečete. Kada zabodete čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok vam rubovi i dno trebaju biti suhi. Torta će vam u pečenju narasti ali će kasnije pasti, to je u redu. Jednako tako, površina će joj malo popucati pa ćete dobiti oblik prave rustikalne torte.

Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje. Tortu pospite kakaom u prahu.

Više

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.