Tučena kava, pravog naziva Dalgona kava, vrsta je korejske kave koju je popularizirala društvena mreža, TikTok. Osim što je popularna kod obožavatelja kave, ovaj recept koji vam danas donosimo toliko je jednostavan za napraviti, ukusan i brzo gotov da će i vas oduševiti poput milijuna drugih ljudi.
Što je Dalgon kava odnosno tučena kava?
Tučena kava je također poznata kao Dalgona kava i vrlo je popularna u Južnoj Koreji. Također je uobičajena u Grčkoj gdje se zove Frappe kava i u Indiji gdje se zove tučena kava. Popularno ime za to s TikToka ipak je samo tučena kava odnosno ‘whipped coffee’.
Da biste napravili whipped coffee, potrebno je pomiješati svega nekoliko sastojaka – instant kavu, šećer i vodu.
Kako napraviti tučenu kavu?
Počnite s 1, 2 ili 3 žlice instant kave, šećera i vode. Jednaki dijelovi 1 žlica idealni su za 1 porciju. Smjesu možete i udvostručiti, ovisno koliko tučene kave želite napraviti. Sva tri sastojka stavite u posudu dovoljno veliku kako biste ih mikserom mogli miksati.
Kada smjesu prvi put pomiješate, izgledat će kao koncentracija instant kave. Već nakon nekoliko mita primijetit ćete kako smjesa prelazi iz tekuće tamne kave u svjetliju i gušću smjesu. U tom trenutku nastavite s miksanjem jer ćete uskoro primijetiti da će postati još svjetlija i stvoriti kremastu, pjenastu tučenu kavu – neodoljiv recept za kavu. Izgledat će gotovo kao maslac od kikirikija. Kako ćete znati da je gotova? Kada pjenjačom napravite vrhove te kada smjesa zadržava svoj oblik, baš poput ove na videu.
Kada završite s mućenjem smjese, spremni ste za posljednji korak recepta za tučenu kavu. Smjesu premjestite u posudu te je stavite u zamrzivač. I to je to!
Sada se možete igrati receptima za posluživanje, a budući da se svi želimo ohladiti od ovih vrućina, preporučujemo vam staviti led i hladno mlijeko u čašu te na kraju dodati tučenu kavu.

Mini savjeti za što bolju tučenu kavu
Ako ste ljubitelj kave, vjerujemo da ćete odmah isprobati ovaj jednostavni recept, baš kao i mi. No, kako bi vam još bolje ispala, savjetujemo vam da koristite vruću vodu za najbolje rezultate. Svakako koristite električni mikser, a ne pjenjaču jer ćete tako dobiti bolju smjesu i brže će biti gotovo. I za kraj, kao što smo već rekli – koristite veću posudu jer imajte na umu da ova smjesa raste.
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.
