Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Drama Queen: Na rubu

Svatko vuče svoj mali križ…

Ne okrećem leđa. Želim gledati. Želim vidjeti. Ne želim ignorirati. Želim čuti. Želim čuti sve glasove ovoga velikoga grada. Glasove lijepe, glasove ružne, glasove sretne i one nesretne.

Želim čuti onu majku maloga djeteta na križanju Frankopanske i Ilice. Želim čuti zašto stoji na ulazu jednoga od Konzuma. Zašto stoji i moli? Kraj nje vrećica. Vidim mlijeko. I dijete čujem. Plače.

Trešnjevački plac. Svatko vuče svoja kolica. Puna tko zna čega, možda samo jada. Svatko vuče svoj mali križ i gleda na koljenima, da na koljenima, muškarca s plastičnom kutijom. Svatko vuče svoj mali križ, i gleda. Šuti, prolazi, gleda. On kleči. Gleda u pod. I ja gledam u pod, zbrajajući sitniš novčanika. Prolazim. I ne lažem ako vam kažem da susprežem suze.  Što te može natjerati klečati, u masi ljudi, osim jada?

Želim čuti i gospođu koja me, skoro svaki dan, dočeka na početku Jurišićeve s istom ‘pjesmom’ na usnama … ‘Kupite mi pecivo‘. Želim čuti svih onih 65 posto Hrvata, ljubitelja obitelji, neka mi kažu, hoćemo li kupiti to pecivo majci petero djece.

beskucnikSamo jednoj. Svako neka kupi samo jednoj. Jedno pecivo. Jedan dan. I tako svaki dan.

Ta ne mogu svi na tim našim ulicama biti lašci. Ne mogu baš svi biti ‘profi’. Netko je stvarno došao do dna. Pa i sami smo na rubu. Zar ne?

Dragi moji, zar glad i bijeda nisu rat protiv kojega se trebamo boriti? Zar ove majke nisu dostojne naših glasova? Naših novih ‘referenduma’. Što se mene tiče, na svim zgradama ovoga grada,  i na svim zgradama svih gradova, slobodno mogu stajati i dobri, stari, latinski natpisi. Može stajati i glagoljica! Vrlo važno. Ta umiremo od gladi… Prosimo na cesti. Vučemo se kao gladni, bijesni psi. Zar to nije rat koji trebamo dobiti? Zar nismo svi jedno, obitelj? Zar ova bijeda nije dovoljna da nas ujedini? Daj i vratit će ti se…

Stojimo. Gledamo. Prolazimo. Svatko sa svojim slušalicama i sve glasnijim tonovima. Svatko u svojim mislima, u svojim malim svjetovima. Šutimo. Prolazimo.

I dolazi Božić. Iz svakoga kutka pjesme, pokloni, veselje… Smijeh… Smije li se gospodin s Trešnjevačkoga placa ili ona majka petero djece? Misle li na bakalar? Orehnjaču? Odojak? Janje? Francusku salatu?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Rad od kuće posljednjih godina sve je popularniji u Hrvatskoj, a u završnim mjesecima ove kalendarske godine nastavit će se potražnja za znanjima i...

She Book Club

„Zarađuj kao opasna faca“ financijski je priručnik poznate mentorice osobnog razvoja Jen Sincero i nastavak njezinoga bestselera „Ti si opasna faca“.

Horoskop

Lava očekuju nagrade, Jarac dobiva primamljivu ponudu!

Top menadžerica

Paralelno sa smanjenjem „straha“ od online kupovine, jačaju sve veća očekivanja e-kupaca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.