Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
papir
papir

Drama Queen

Drama Queen: Papir odlazi u prošlost

Ne listamo novine, ne omirišemo ih uz jutanju kavu. Ne prebiremo stranice knjige. Ne zapisujemo misli na marginama.

Ma neću vas daviti pričama o ravnopravnosti spolova, 8. mart je prošao. Neću daviti ni bojom kože, jer većinom smo bijeli. Neki manje, neki više. Ma nema priče ni o kapljicama krvi u venama. Svi smo plavi. Neki manje, neki više. Ništa slično. Opjevane teme. Stoljetne borbe. Ali, papir trpi sve, pa i zakone, deklaracije, pozive, opozive, proklamacije…

Na papiru su i računi, izjave, demanti, popisi, potpisi i ne vidim zašto ne bi otrpio i moje bljezgarije ili bljezgarije Gradske cure ili Jelene Veljače, lijevih i desnih kolumnista. Otrpi on svašta. Zgužvaš ga. Baciš u plavi kontejner, ekološki svjesno. I nastaviš dalje, bez grižnje savjesti.

Papir trpi sve

Zaista, papir trpi sve; i predizborna, izborna, koalicijska, postkoalicijska, većinska, manjinska obećanja i programe. Papir otrpi i potpis zavjeta vječne ljubavi, u dobru i zlu. Dobro, nekima više u zlu i siromaštvu. I? Ništa. I taj papir možete raskinuti. Napisi vodećih novina, portala, komentatora i inih, svode se na to ženi li se potencijalni novi “veliki vođa“. Papir. Vrlo važno. Ozakonili smo bespapirne veze. Recimo, danas više ništa nije sveto. I papir uopće nije bitan, pa ni onaj na kojemu je otisnuta diploma, jer ni diploma više nema isto značenje. Javna poduzeća, a i poneki od uglednika su nam to i pokazali i dokazali.

Propagiramo bespapirna poslovanja i arhiviranja u virtualnom svijetu. Nema više ni faksiranja i ne sjećam se ni telegrama. Ne šaljemo ni razglednice, čestitke, niti pišemo pisma. Samo se fotografiramo i “postavimo“ na Facebook, Instagram, Twitter i tko zna kakav još “oblak“. Ne listamo novine, ne omirišemo ih uz jutanju kavu. Ne prebiremo stranice knjige. Ne zapisujemo misli na marginama. Ne označavamo riječi, rečenice, stranice za pamćenje. A i knjige nam nisu ono što su nekad bile. Samo guzice i sise.

Papir nije važan ni u rubrici izvatka iz knjige rođenih, gdje piše tko su ti otac i majka, sve dok se ne naganjaju po sudovima i iznose prljavi veš svoje divne, ljubavne priče. Rekla bih, papir nije važan, osim onog toaletnog. Za njega još nismo našli dostojnu zamjenu.

Foto: Stocksnap.io

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Možda je najbolje da ne pišem ništa...

Drama Queen

Rugamo se svima, onima koji kopiraju, koji nešto pokušavaju, nije važno tko nosi već što nosi.

Drama Queen

Nego, red je da se nešto napiše na kraju godine, zar ne? Neka dubokoumna poučna pričica o uspjesima i žaljenjima, po mogućnosti sa zahvalom?

Drama Queen

U ovom našem svijetu Slobodnih, robovi smo tuđih odobravanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.