Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Što je to advent?

Advent!? To je ono kad sve bliješti kao u Las Vegasu, kad jurimo, kupujemo i maštamo o sniženjima i bakalaru ili pršutu i siru, slasticama koje inače ne jedemo!?

Prošli tjedan sam udarila po postotcima, pa možda bi bio red da i ovaj nastavim u istom tonu.

Advent!? To je ono kad sve bliješti kao u Las Vegasu, kad jurimo, kupujemo i maštamo o sniženjima i bakalaru ili pršutu i siru, slasticama koje inače ne jedemo!? To je to, zar ne? Narodni običaj prežderavanja, zar ne? Znamo li za što se pripremamo mi, veliki katolici, u tako velikoj katoličkoj zemlji? Valjda za kobasice, fritule, koncertiće na nekom od gradskih trgova. Ne. Nisam Grinch, kako kaže moj kolega, koji inače jedva čeka 15. studeni da krene s Michael Bubleom i njegovim Christmas albumom. Rekla bih da sam samo realna.

Ah, a da vam pričam kako me kumče dočekalo s novim katalogom Legića? Uredno je sve prolistao, uzeo plavi post-it, zalijepio na svaku stvar koja mu se sviđa i dao mi u ruke da pregledam. Što će dijete? Zna da će nešto sigurno dobiti. Još zna, da ako zatrepće malo nježnije, ako me zagrli, dobit će i više nego što je zaslužio. Mudrac! Mislim da će ga ove godine posjetiti Krampus!

lego-708087_1920

Vratimo se malo u ne tako davnu prošlost i stampedo ispred H&M. Ne mogu vam opisati koliko sam bila šokirana. Mislila sam da nam se to može samo dogoditi samo ako smo jadni Amerikanaci u konzumentskoj Americi na Black Friday… Strava. Da i taj, Black Friday smo uveli, mislim od ove godine. Bar sam ja tek od ove godine čula za njega u lijepoj nam domovini. Grozota. Znate li da su Amerikanci drugi najveći zagađivač, odmah iza Kineza. Znate li koliko odjeće bace? Znate li da postoji samo šačica etabliranih, internacionalnih tekstilnih i odjevnih kompanija koje su intenzivno uključene u recikliranje? Hajde, i kod nas se nešto događa po tom pitanju.

Što će ti 23 para traperica, 40 džempera i 22 haljine? Čemu? Sjećam se onih divnih vremena kada sam bila najsretnija kad bih dobila Levisice 501. Vukla bih ih i krpala, prala uvečer da bih ih ujutro opet obukla… Jedne, ali vrijedne. I skupe. Tek sada svjesna koliko skupe, a moguće da su i bile lažnjak. Tko zna? Dobila bih ih ono jednom godišnje, valjda. Sjećam se i kad bi vrhunac bio ući u tatin dio ormara i pokupiti neku majicu ili džemper, jer nije bilo fora da netko skuži koji (ne)broj grudnjaka nosim. A sada, sise na „izvolite, molim“. Jedne tenisice, jedna jaknica, jedne čizmice…

Ne znam. Valjda starim. A i nikad nisam voljela bauljati po dućanima, naročito za vrijeme sniženja, sezonskih sniženja, Black Friday-a i sličnih, pa i Božićnih popusta. Gadljivo mi bilo, a i ostalo… Gadljivo mi je i zadirkivanje u školama ako se nema ovo ili ono… A djeca znaju biti okrutna.

Više

Drama Queen

Nego, red je da se nešto napiše na kraju godine, zar ne? Neka dubokoumna poučna pričica o uspjesima i žaljenjima, po mogućnosti sa zahvalom?

Putovanja

Doživite Pulu za Vrijeme Adventa, sve do 8. siječnja. Krenite u osvajanje i upoznavanje grada tri tisućljetne povijesti na čak 11 blagdanskih lokacija s...

Zanimljivosti

Pula će za vrijeme blagdana zasjati još posebnijim sjajem, a u svjetlucavom slavljeničkom ruhu dočekuje posjetitelje čarolijama i iznenađenjima u svakom kutku grada.

Moj dom

Ima li što ljepše od pogleda na ukrašen dom dok uživate u mirisnim kolačima, toplim čokoladnim napicima ili kuhanom vinu? Reći ćemo hrabro –...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.