Ako ste se pitali koje ulje u kupaonici izvrsno hrani kožu, nokte i kosu, pod tušem savršeno skida šminku, a u kuhinji se bori protiv viška kilograma, lošeg kolesterola i visokog šećera u krvi napokon stiže odgovor. Bademovo ulje široke je primjene u svakodnevnome životu, a jedna bočica trajat će vam vrlo dugo.
Hladnim prešanjem badema dobiva se žućkasto ulje koje je nutritivno veoma bogato.
Obiluje biljnim bjelančevinama te sadrži čak 3 vrste esencijalnih, dakle onih koje moramo unijeti u organizam, nezasićenih masnih kiselina, tj. masne kiseline omega-3, omega-6 i omega-9. U bademovom ulju nalazimo vitamine A, B1, B2, B6 i vitamin E koji je snažan antioksidans.
Osim što se bademovo ulje često primjenjuje u kozmetici te masažnim uljima, pri liječenju oštećene kože ili strija zbog svog regenerirajućeg učinka, odlično je i u pripremi slastica.
Kako upotrijebiti bademovo ulje za skidanje šminke?
Prisjećajući se kemije iz škole, naučili smo da se masti tope isključivo u mastima.
Puderi, korektori i ostala šminka bazirana je na ulju stoga ćemo i uljem najlakše očistiti svu šminku s kože i omogućiti joj da diše. K tome bademovo ulje dodatno će nahraniti lice i spriječiti sušenje kože. Posebno se preporučuje za njegu osjetljive te problematične kože, no kako je doista blago i brzo se upija u kožu, ulje se može koristiti za sve tipove kože.
Prije nanošenja ulja potrebno je lice navlažiti ili vodom ili odgovarajućim hidrolatom te tada vlažnom blazinicom s par kapi bademova ulja prebrisati lice i očistiti ga od zaostale šminke.
Kako upotrijebiti bademovo ulje za rast kose i noktiju?
Zahvaljujući vitaminu A ubrzava rast kose, potiče obnovu vlasi i smiruje vlasište, pružajući mekoću i sjaj. Kako bi prirodno nahranili kosu na dlan stavite par kapi bademovog ulja te laganim potezima umasirajte ulje na tjeme i kroz cijelu kosu. Nakon 30-60 minuta ulje se ispere šamponom u toploj vodi, no možete ga ostaviti na vlasištu i tijekom noći.
Učvrstite nokte kombinacijom maslinovog i bademovog ulja. Ulja pomiješajte na blazinici i umasirajte na cijelo područje nokta. Ova ulja osim što osnažuju također sprečavaju stvaranje zanoktica i listanje noktiju.
Kako upotrijebiti bademovo ulje u prehrani?
Bademovo ulje sadrži visoke razine mononezasićene masti koja podiže razinu dobrog HDL kolesterola. HDL kolesterol jetri doprema loš LDL kolesterol iz arterija gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela. Stoga bademovo ulje indirektno pomaže u zaštiti zdravlja srca i krvožilnog sustava.
Osim mononezasićenim mastima, bademovo ulje obiluje i antioksidansom vitaminom E. Zbog svojih antioksidativnih svojstava sprječava preuranjeno starenje i oštećenje stanica.
Vrijedno je napomenuti kako je prehrana koja sadrži visokokvalitetna ulja poput bademovog s važnim esencijalnim masnim kiselinama ključna za zdravu prehranu. Ne samo da masnoće iz bademovog ulja neće uzrokovati nakupljanje masnog tkiva, već mogu dovesti i do mršavljenja. Kako su ove masnoće tijelu potrebne, ono žudi za njima i šalje signale da je gladno. Kada tijelu pružimo najbolje sastojke ono prestaje “vapiti” za masnoćama koje nas duže održavaju sitima, sretnima i zdravijima.
Medene čoko-koko kuglice
Renata Mavrić danas nam piše o neodoljivim čokoladnim kuglicama s kokosom u kojima se krije oblije kvalitetnih, zdravih masnoća i najfiniji med.
Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata
- Porcija: 4 osoba
- Priprema: 15 minuta
- Kuhanje: 5 minuta
- Spremno za: 20 minuta
- Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
- Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, sirova prehrana, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 100 g tostiranih lješnjaka
- 1 žlica Letifico ulja badema
- 50 g svježih datulja
- 100 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
- 1 žlica kakaa u prahu
- 50 g kokos mrvica
- 50 g zobenih pahuljica
- prstohvat soli
Kad imate sve, onda:
- Prepečene lješnjake stavite u sjeckalicu i dodaje ulje badema te miksajte dok se lješnjaci posve ne usitne. Krenut će se pretvarati u maslac od lješnjaka, tj. postat će kremasti namaz.
- U usitnjene lješnjake dodajte datulje, kokos mrvice, zobene pahuljice, kakao u prahu, mali prstohvat soli i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa te još jednom dobro usitnite.
- Smjesa treba postati ljepljiva i povezati se u kuglu.
- Oko 1 punu žličicu smjese oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos. Postupak ponovite dok ne potrošite svu smjesu.
Kuglice spremite u hladnjak i probajte ih ne pojesti sve odjednom. Tamo vas mogu vas čekati tjedan dana, ako imate dovoljno samokontrole.
