Druga strana tanjura: Male, ali moćne sjemenke crnog kima

Sjemenke biljke Nigella Sativa nazivamo raznim imenima poput crni kim, crni kumin, crnjika, ruski korijander, čorokot ili čurekot, ali kako god ga zvali jedno je sigurno- jedna je od najljekovitijih biljaka na svijetu.

Crni kim jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice žabnjaka. Kultivira se na području južne i jugoistočne azije. Najraniji spomen crnog kima zabilježen je u drvenom Egiptu pod nazivom tin tir. Asirci su ga upotrebljavati za liječenje želučanih i dermalnih problema, dok se Kleopatra i Nefertiti poslužile ljekovitošću ulja crnog kima u njezi svoje kože. Sjemenke se također spominju u Bibliji te Hadithu gdje joj se pripisuje da liječi sve osim smrti.

Zbog čega je crni kim toliko ljekovit?

Sjemenke crnog kima idealnog su sastava jer sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Zbog tako nutritivno bogatih spojeva koje sadrže od davnina glase kao panaceja, svelijek. Danas moćno djelovanje na ljudsko zdravlje otkrivaju brojna istraživanja koja su pokazala da pomaže u regulaciji imuniteta, regulaciji krvnog tlaka, olakšava probleme vezane uz dišne puteva i astme te, kao što su Asirci naslutili, pomaže kod kožnih smetnji.

Upotreba u prehrani

Kao nusprodukt hladno-prešanog, veoma moćnog ulja crnog kima, nastaje itekako vrijedno sitno mljeveno brašno crnog kima. Iako kao odmašćen proizvod, brašno crnog kima ne sadrži sve one divne nezasićene masne kiseline koje pomažu kod bolesti dišnih puteva, ali obiluju proteinima biljnog porijekla i vlaknima. Upravo su vlakna ta koja će poboljšati vašu probavu, a kako je današnja prehrana siromašna vlaknima ukoliko ne posežemo za integralnim i cjelovitim žitaricama, dodatak brašna crnog kima vašoj prehrani može biti veoma korisno.

Kako prevladati njegov snažni okus?

Poznato je da crni kim ima izrazito jak okus koji ne sjedne svakome. No, ne dajte se obeshrabriti, moguće je napravit nešto što je zapravo fino i donekle maskira njegovu potentnu, gorkastu aromu – krekere od sjemenki i brašna crnog kima. Ovi krekeri stvarno su jako zdravi jer sadrže brojne sjemenke, crni kim i psyllium prah koji sadrže jako puno vlakana, ali i zdravih masnoća.

Krekeri s brašnom crnog kima

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

Za pripremu će vam trebati:

150 g

135 g

100 g

80 g

1 žlica

4 žlice

1 žličica

1 žličica

 

1/2 žličice

1/2 žličice

1/2 žličice

malo

 

1 žlica

3 žlice

350 mL

zobenih pahuljica, sitnih (po potrebi bez glutena)

suncokretovih sjemenki

lanenih sjemenki, cijelih

sezama

chia sjemenki

psyllium ljuskica

soli

Letifico brašna crnog kima (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)

sjemenki crnog kima

sjemenki kima

kurkume

crnog papra

 

Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima

kokosovog ulja, otopljenog

tople vode

Kada ste nabavili sve sastojke, treba:

 

  1. Pomiješati sve suhe sastojke. Zatim rastopite ulje i medenu kremu u toploj vodi te smjesu prelijte preko suhih sastojaka.
  2. Miješanjem ćete dobiti gustu smjesu. Ako je ipak pregusta za izmiješati možete dodati 2-3 žlice vode.
  3. Tijesto podijelite na dva dijela te zasebno razvaljajte čim tanje, 2-3 milimetra, između dva komada papira za pečenje.
  4. Nožem zarežite željeni oblik krekera, ja sam pravokutnike, te ostavite krekere da se “posuše” na radnome stolu minimalno 2 sata, a može i više.
  5. Pecite na 175°C oko 20 minuta, izvadite, okrenite te nastaviti peći još 10 minuta.

 

Krekere poslužite hladne uz omiljeni namaz! 🙂

 

Dobar tek!