Renata Mavrić u suradnji s Letificom donosi vam kolumnu o zdravoj prehrani.
Brašno dobiveno mljevenjem cjelovitog badema u procesu dobivanja ulja badema prirodna je, bezglutenska namirnica koja se mora naći u vašoj smočnici.
Ne samo da obiluje vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima, već je i bogatog orašastog okusa koji savršeno nadopunjuje sve zamislive kolače, palačinke, kekse, ali i slane krekere, peciva ili kruh.
Bogatstvo vitamina i minerala
Samo 28 grama bademovog brašna sadrži 35% preporučene količine vitamina E koji je snažan antioksidans. Njegova svojstva uklanjaju štetne slobodne radikale i štite od preuranjenog starenja.
Osim vitamina E, bademovo brašno bogato je i mineralima poput magnezija, kalcija, mangana, bakra i fosfora.
Zdravija, a ukusna zamjena
Uobičajeno pšenično brašno obiluje ugljikohidratima koji se brzo razgrađuju i otpuštaju u krvotok, no siromašno je proteinima i mastima. S druge strane, bademovo brašno sadrži znatne količine vlakna, proteina i zdravih masnoća. Iako su tipična brašna sastavom većinom ugljikohidrati, to nije slučaj kod bademovog brašna. Stoga je ono savršena zamjena koja stabilizira šećer u krvi.
Ipak treba pripaziti kod zamjene pšeničnog brašna bademovim jer bademovo brašno rezultira gušćom teksturom proizvoda. Naime, ono ne sadrži protein gluten koji nalazimo u pšeničnom brašnu, a daje mu elastičnu strukturu. Ponekad nije potrebno u potpunosti zamijeniti svo brašno onim napravljenim od badema, već bademovo brašno koristiti kao dodatak, začin koji će podignuti okus i nutritivnu vrijednost.
Drži šećer u krvi pod kontrolom i snižava loš kolesterol
Kolesterol ima važnu gradivnu funkciju u našem tijelu, no nije svaka molekula kolesterola ista. Bademi pomažu u snižavanju lošeg LDL kolesterola koji služi kao marker za bolest srca.
Osim toga stabilizira razine šećera u krvi jer se sporo razgrađuje i postupno otpušta šećer u krv, tj. ima niski glikemijski indeks. Magnezij koji se nalazi u sastavu bademova brašna također pomaže stabilizirati krvni šećer i snižava krvni tlak.
Isprobajte nešto novo
Bilo da slijedite bezglutensku prehranu ili samo volite eksperimentirati u kuhinji sa zdravim, cjelovitim namirnicama, bademovo brašno pun je pogodak koji će vas osvojiti okusom, nutritivnim bogatstvom i blagom aromom.
Palačinke s bademovim brašnom
Ukusne i nutritivno bogate proteinima i zdravim masnoćama, ove palačinke su savršene za sve koje paze na svoju liniju.
Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata
- Porcija: 2 osoba
- Priprema: 10 minuta
- Kuhanje: 10 minuta
- Spremno za: 20 minuta
- Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
- Vrsta obroka: deserti // doručak
- Posebna prehrana: bez laktoze, lchf, vegetarijansko, visokoproteinski, bez glutena
Po porciji:
- 15 grama ugljikohidrata
- 12 grama proteina
- 18 grama masti
- 9% kalcija*
- 11% željeza*
*izračunato prema dnevnom unosu od 2000 kalorija
Trebat ćete:
- 1/2 šalice Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 2 jaja
- 1/2 šalice gazirane mineralne vode
- 1 žlica meda
- 1 žličica kokosovog ulja
Kada imate sve, onda:
- Odvojite žumanjak od bjelanjka te bjelanjke u odvojenoj zdjeli istucite pjenjačom ili mikserom.
- U žumanjak umiješajte med te gaziranu mineralnu vodu i dodajte smjesu bademova brašna, cimeta i praška za pecivo.
- U smjesu lagano dodajte istučene bjelanjke.
- Tavu za palačinke namastite kokosovim uljem i kada se zagrije 1 punu jušnu žlicu smjese dodajte u tavu i oblikujte malu, deblju palačinku poput onih američkih.
- Pecite svaku palačinku oko 4 minute na jednoj i 2 minute na drugoj strani na srednje jakoj vatri.
- Poslužite sa svježim smokvama i medom.